ОПОЗИВ СРПСКОГ АМБАСАДОРА ИЗ ПОЉСКЕ Селаковић: Повлачење није због садржине писма које је потписао, већ то што нас није питао

Д. Р. Ђ.

21. 05. 2021. у 10:00

ВЛАДА Србије усвојила је јуче предлог Министарства спољних послова да се наш амбасадор у Пољској Никола Зуровац опозове са ове дужности због непоштовања правила службе. Остаје још да председник Александар Вучић потпише указ о његовом опозиву.

ОПОЗИВ СРПСКОГ АМБАСАДОРА ИЗ ПОЉСКЕ Селаковић: Повлачење није због садржине писма које је потписао, већ то што нас није питао

Фото: Printscreen

Зуровац је, подсетимо, без консултација са МСП, потписао писмо подршке пољској ЛГБТ заједници са још 40 амбасадора других земаља, иако је актуелна влада ове земље прилично конзервативна, а нарочито њен шеф дипломатије.

При томе, Зуровац је то учинио уочи раније договорене дводневне посете Варшави министра спољних послова Николе Селаковића, због чега су пољски званичници почели да отказују заказане састанке.

Како је Селаковић јуче објаснио, повод за опозив Зуровца није био у садржини писма које је потписао:- Да избегнем све инсинуације, у питању је пропуст амбасадора Србије што приступа нечему о чему не обавештава онога коме одговара за свој рад. То је ствар која не сме да се дешава - рекао је Селаковић.

Он је навео да сваки поступак амбасадора у земљи у којој је акредитован може да унапреди или наруши билатералне односе Србије са том земљом и да управо зато постоји сложени механизам у којем је амбасадор обавезан да се консултује о свему са матичним министарством.

"БЕЗОБРАЗЛУК" - БЛАГА РЕАКЦИЈА

НА питање новинара да ли је реаговао дипломатски или брзоплето, и да ли је нарушио односе са Израелом, када је недавно изјаву амбасадора те земље у Србији окарактерисао као "безобразлук", министар Селаковић је рекао да не види ништа спорно у својој реакцији и да је поступио онако како је требало да поступи министар спољних послова када је угрожен државни интерес:

- Поступио сам чак мислим и благо, јер је неко покушао да каже да смо ми фактички спонзорисали њихово признавање тзв. Косова.

Бивши министар спољних послова Иван Мркић, за чијег мандата је више наших дипломата враћено у Београд због пропуста или грешака које су направили, каже за "Новости" да је сваки амбасадор "на плати наших грађана", да представљају своју земљу, владу и председника који је потписао указ о њиховом постављењу и да свако мора да зна да је одговорност у првом плану.

- Уколико нешто потпишу, а да се претходно нису консултовали са централом, за то следе санкције. И не само за стављање потписа на нека документа, већ и за усмено изношење ставова, амбасадор мора да се равна према политици наше владе. Ако има другачије мишљење, није проблем да поднесе оставку, али личне ставове не може да износи. Уколико је жељан да се бави политиком, нека иде у политику - каже Мркић.

Он наводи да добар амбасадор зна како, шта и када треба да ради и да, народски речено, мора да има "нос" за неке ствари, док су са друге стране сви обучени да немају дилеме како ће да поступе и шта ће да кажу у свакој ситуацији.

Законом о спољним пословима, иначе, као дужности шефа сталне мисије наводе се: представљање Републике Србије у страној држави или у међународној организацији, потписивање дипломатских инструмената и преношење и заступање ставова Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)