ЧЕШКИ ПОСЛАНИК: Милош Земан повукао прави потез, дугујемо то српском народу

Novosti online

19. 05. 2021. у 20:51

Председник Чешке Милош Земан изјавио је у уторак да је бомбардовање СРЈ била грешка и замолио српски народ за опроштај.

ЧЕШКИ ПОСЛАНИК: Милош Земан повукао прави потез, дугујемо то српском народу

Фото: Н. Фифић/Депоситпхотос

Чешки посланик и члан партије Слободна и директна демократија Јарослав Фолдина оценио је у интервјуу Земаново извињење као дуг Прага пред српским народом.

- Реалност је таква да су НАТО бомбардери летели нашим небом, а војни возови су се кретали нашом територијом. Ја се тога добро сећам. Али, ако ћемо озбиљно, било је довољно да се ми, као чланица НАТО-а, изјаснимо да смо против, и војна кампања против Србије не би била изведена. На крају крајева, Србија нас је подржавала током уласка трупа из земаља Варшавског пакта 1968. године. Дефинитивно смо нешто дуговали Србима...

Он каже да су Земан и Хавел вероватно очекивали да бомбардовања не може бити без одобрења УН.

- Треба напоменути да је НАТО бомбардовао Југославију без одобрења УН, кршећи Вашингтонску конвенцију. НАТО је могао да делује ван територија држава-чланица Алијансе, али само са одобрењем УН, које није дато. То су знали тадашњи премијер Милош Земан и тадашњи председник Вацлав Хавел. Они су вероватно зато одлучили да се не побуне, јер је било очекивано да ће Уједињене нације свакако то зауставити, што се, нажалост, није десило - каже Фолдина.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)