СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ: Тужиоци подносе нове захтеве за заштиту сведока - Адвокати: Наши клијенти не знају за шта су све оптужени

С.С.Р.

19. 05. 2021. у 12:11 >> 13:31

НА почетку статусне конференције у процесу који се пред Специјалним суду у Хагу за ратне злочине води против бивших припадника тзв. Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија, из Тужилаштва су поручили да су поднели још два захтева за заштитне мере сведока, а да ће и даље подносити такве захтеве, како би се заштитили сведоци.

СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ: Тужиоци подносе нове захтеве за заштиту сведока - Адвокати: Наши клијенти не знају за шта су све оптужени

Фото: Принтскрин

Адвокати су се жалили да још нису добили сва документа о доказима, сведочењима како би могли да воде истраге.

Тужиоци су одговорили да одређена документа имају ознаку тајности, да на нека документа одбрана нема право и да све што је релевантно за одбрану, она већ и добила.

- Јуче смо добили значајан пакет материјала и дозволу да их можемо обелоданити и то ћемо учинити. Радимо врло динамично - истакла је тужитељка Клер Лосон.

Она је додала да се материјал који је прикупљен и заплењен у новембру прошле године када су оптужени ухапшени, још прегледају, како би се видело да ли ће бити укључени у списак доказа. Овако је одговорила на питање одбране када ће они добити информације о заплењеним материјалима.

 

ПРОСПЕР: НАШИ КЛИЈЕНТИ СЕДЕ У ЗАТВОРУ, ЈЕР ТУЖИОЦИ НИСУ ЈОШ СПРЕМНИ

- Наши клијенти су лишени слободе и седе у затвору јер тужиоци, који су имали пет година и нису још спремни - рекао је адвокат Пјер Ричард Проспер, адвокат Хашима Тачија, који је, иначе, био део администрације током мандата председника САД Џорџа Буша.

Тужитељка Лосон је рекла да ће до половине октобра поднети претпретресни поступак, где ће бити списак доказа и сведока. То значи да од тог датума, суђење може да почне за три месеца односно почетком следеће године.

- Запрепашћен сам да тужилаштво каже да имају пуно посла. Ми и даље не знамо за шта се оптужени терети - жалио се Тачијев адвокат Проспер. - Наши клијенти седе у притвору, одвојени од породица и не знају за шта су све оптужени. Можда треба да се вратимо на питање пуштања на слободу наших клијената, па да дођемо понови када буду спремни.

Весељијев адвокат Бен Емерсон говорио је да је питање да ли суд има надлежност да суди о удруженом злочиначком подухвату, командној одговорности, присилном затварању.

- Нема ниједног доказа, на основу оних које смо до сада добили, да је Весељи починио неко кривично дело. Тачи и Весељи су били свесни ове оптужнице шест месеци пре него што су доведени овде, и поред тога што смо понудили гаранције, људи су у затвору - рекао је Емерсон и додао да "ћемо доћи у ситуацију да људи буду три, четири године у затвору и да се онда утврди да суд није надлежан".

Лосон је одговорила да тужиоци од почетка имају амбициозне циљеве, да обелодањују податке одбрани чим је то могуће.

- Одбрана је дала опште оцене, нема ничег чиме се крше нормативи. Одбрана се недавно одрекла да изнесе изјашњење када је дошло време за разматрање пуштање на привремену слободу оптужених - рекла је Лосон.


ЕМЕРСОН: СУЂЕЊЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОЧНЕ ПРЕ ПОЛОВИНЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Адвокат Емерсон је рекао да суђење не може да почне пре половине следеће године.

 Адвокат Емерсон је инсистирао да суд нема надлежност, али га је судија Николас Гију прекинуо и рекао да "није ни време ни место да се о томе раправља".

- Одбрана излази са тезом да су спречени да врше истраге. Разлози који они износе на то нису оправдани. Они такође говоре о надлежности суда, о чему немамо право да причамо овде - истакла је Лосон.

Одбране Весељија, Сељимија и Краснићија, како је објаснио судија Гију, су рекли да неће подносити изјашњења о захтевима за пуштање њихових клијената на слободу. Судија је продужио рок за изјашњење у случају Тачија, а онда су се и остали браниоци изјаснили да се и њима продужи тај рок, што је судија прихватио, па ће моћи да га поднесу до 31. маја.

Следеће статусна конференција биће највероватније у јуну.

- Може ли да буде поподне код вас да бих ја могао дуже да спавам? - питао је адвокат Проспер, јер је у САД обично била ноћ, када се укључивао у рад на конференцијама.

- Ваша колегиница је на другом крају света, па ће њој бити проблем - одговорио је судија и додао да ће пробати да нађу термин који одговара свима.


ЧЕТВОРКА КОНФЕРЕНЦИЈУ ПРАТИ ИЗ ЗАТВОРА

Четворка конференцију на којој се говори докле се стигло да прикупљањем доказа и истрагом прате из затвора, где се налазе од новембра 2020. године.

Терете се за злочине у 40 места на КиМ и северу Албаније, где су људи мучени и убијани. Убијено је најмање 98, а мучено најмање око 400. У питању су Срби, Роми и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на КиМ, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)