ОСВЕДОЧЕНИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Овако је Милош Земан говорио о нашој земљи

Novosti online

18. 05. 2021. у 15:22

ПРЕДСЕДНИК Републике Чешке Милош Земан данас се, након састанка са Александром Вучићем, извинио за бомбардовање СРЈ.

ОСВЕДОЧЕНИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Овако је Милош Земан говорио о нашој земљи

Фото АП

Напоменуо је да је Србија да је традиционални пријатељ Чешке, која је током историје била изневерена.

- Одмах да кажем да се извињавам за бомбардовање СРЈ. Била је то грешка. Ја бих као човек замолио српски народ да нам опрости. Све време ме је то мучило - казао је Земан данас.

Ово није први пут да је Земан упутио пријатељске речи нашој земљи.

Он је раније овог месеца поручио да и даље верује да је признање независног (тзв.) Косова грешка.

Како је тада рекао, од новог сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Прагу очекује да ће додатно ојачати одличне билатералне односе и поспешити економску сарадњу две земље.

Самит 2019. године

На Земанов позив, председник Вучић гостовао је а на самиту лидера Вишеградске групе (В4) у октобру 2019. године.

О бобардовању причао и 2018. године

О бомбардовању наше земље Земан је говорио и 2018. године, када је истакао да оно било грешка, и да не треба тражити алиби да би се та грешка оправдала.

- Мислим да је тај рат био велика грешка и не би требало да сада тражимо алиби да ту грешку оправдамо - навео је тада Земан.

У време НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије Земан је био премијер Чешке, а 2014. године је рекао да је та земља била последња чланица Алијансе која се сагласила с бомбардовањем и то под условом да се акција тиче искључиво војних објеката, али да тај услов није испуњен.

- Влада Чешке је била последња која се са тим сложила, услов за сагласност био је да ће се гађати искључиво војни објекти. Обећали су да ће то испунити, али тај услов није био испуњен - рекао је Земан 2018.

"Двоструки аршини ЕУ према (тзв.) Косову и Криму"

Чешки председник изјавио је 2017. године да су двоструки аршини Европске уније у погледу припајања Крима Русији „лоша пракса“, а као пример тих двојаких стандарда навео је — (тзв.) Косово и Крим.

- С једне стране је (тзв.) Косово, где су Уједињене нације биле гарант, али та гаранција није била обезбеђена, а са друге стране — Крим, где је одржан референдум. То су двоструки стандарди, и то је лоше - рекао је он тада.

Земан је и раније више пута говорио да су УН гарантовале аутономију (тзв.) Косова као дела Југославије, а да је онда међународна заједница дозволила бомбардовање Србије.

"Увек сам био против независности"

Земан је у априлу 2016. године изјавио је да је против независности (тзв.) Косова и да је протестовао када је бивши чешки министар спољних послова Карел Шварценберг принудио тадашњу владу у Прагу да призна независност, наводи МИА.

- Ја сам увек био против независности Косова - казао је Земан.

Како је тада јавио дописник македонске агенције из Чешке, Земан је додао да је као председник у границама својих овлашћења протестовао тако што је одбио да именује амбасадора у Приштини и одбио да се сретне са њеним дипломатским представником у Прагу.

"Хашим Тачи ратни злочинац"

У априлу 2015. председник Чешке рекао је да он лично не признаје независност (тзв.) Косова и зато не шаље амбасадора у Приштину.

- Срби су нас подржали 1934. и 1944. после совјетске агресије на нашу земљу. Ми смо ваши дужници и морамо да вратимо наш дуг. А пријатељство је једно од најбољих начина за то - подвукао је тада Земан за "Новости".

Србе је назвао храбрим народом, којем нису потребни савети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Atlantida

19.05.2021. 06:49

Slican primer drzavnicke solidarnosti sa žrtvama pogresne politike svoje drzave dao je bivši nemacki kancelar Vili Brandt, kada se klececi molio za oprostaj za stradale u vreme Hitlerove vladavine. Retki su razgovori o takvim primerima koji doprinose opstoj katarzi a jos redji su pokusaji da se barem simbolicno sa svoga naroda skine ljaga kolektivne krivice. Čeka se rodjenje nekog novog Zemana i Brandta. Dotle, mediji i obrazovni sistem mora da se bavi mnogo vise takvim junacima istorijskih narativa.