КФОР СЕ НЕ ПОВЛАЧИ: Шеф државе у Бриселу добио чврсте безбедносне гаранције од Јенса Столтенберга

Д. М.

18. 05. 2021. у 10:00

КФОР се не повлачи са Косова и Метохије, свих 30 савезница НАТО, укључујући САД, посвећенo je овој мисији.

КФОР СЕ НЕ ПОВЛАЧИ: Шеф државе у Бриселу добио чврсте безбедносне гаранције од  Јенса Столтенберга

Фото ЕПА

Ова уверавања председник Србије Александар Вучић добио је јуче од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, са којим се састао у Бриселу.

Шеф државе није крио да је задовољан разговором са Столтенбергом и порукама које је од њега добио у вези са, пре свега, плановима Алијансе и њених појединих чланица на Западном Балкану, али и односoм према нашој неутралности.

Вучић је на овај важан састанак у седишту НАТО отишао у атмосфери подигнутих тензија у региону изазваних појединим најавама да би једна велика сила могла тражити повлачење Кфора и Унмика, али и порукама из Загреба да ће помоћи формирање тзв. косовске војске и појачати присуство својих војника у нашој јужној покрајини.

- Нема промена у плановима Кфора. НАТО је посвећен миру и стабилности на Западном Балкану, улажемо напоре у тој области већ деценијама. Мисија Кфора је најбољи доказ тог опредељења, јер она обезбеђује мирно окружење, слободу кретања за све на Косову на основу мандата Савета безбедности УН.

Столтенберг је још једном нагласио и да НАТО поштује неутралност Србије и да наша земља има право да бира свој пут:

- Суочавамо се са заједничким безбедносним изазовима, а партнерство може донети корист грађанима Србије. НАТО са Србијом ради на реформи националних безбедносних структура, а Србија ради са НАТО на обуци ирачких војних лекара.

Фото АП

Шеф НАТО указао је и да је дијалог најбоља платфрма за проналажење решења у корист свих грађана Косова, које би гарантовало бољу и просперитетнију будућност за све:

- НАТО у потпуности подржава процес нормализације односа Београда и Приштине. Апеловао бих на све учеснике да у њему учествују конструктивно.

Вучић је навео да је у разговору са Столтенбергом покренуо три важна питања, која забрињавају Србију. Једно од њих је и најава већег присуства припадника хрватске војске на КиМ:

- Столтенберг разуме ситуацију у региону и све наше проблеме, иако заступа 30 земаља. Не бих о томе јавно говорио, али сам прилично задовољан резултатима разговора. Имали смо одређених питања о нагађањима и добили смо јасан одговор генералног секретара. Он је истакао важност Кфора. Мислим да ће то довести смирење у срцима људи, не само на Косову и Метохији, већ у целом региону.

КБС НА ВЕЖБАМА У ХРВАТСКОЈ

КАО што је и најављивано, Загреб се од јуче практично укључио у обуку тзв. Косовских безбедносних снага (КБС), чији ће контингент до 29. маја бити део мултинационалне вежбе "Лауфер 21" у Хрватској. Ови маневри су део вежбе "Непосредни одговор 21", а оквиру међународне вежбе "Бранилац Европе 21", под вођством америчке војске за Европу и у којој учествује 27 земаља са више од 28.000 војника. Такозвани КБС биће са 330 војника укључен и у маневре који ће се одвијати на територији КиМ, а главне вежбе одржаваће се у селу Бабај Бокс у општини Ђаковица.

Поводом најава из Загреба, шеф НАТО рекао је да различите државе савезници шаљу своје војнике у Кфор, да њихов број варира од ситуације до ситуације:

- Али, сви они увек морају да функционишу и раде у оквиру мандата датог од УН. А било каква промена у мисији Кфора мора да буде договорена консензусом свих 30 савезница.

Вучић је нагласио и да је веома задовољан изјавом Столтенберга да поштује неутралност и суверенитет Србије. Он је позвао генералног секретара НАТО да почетком октобра, крајем новембра, када "пада" 15 година од нашег учешћа у Партнерству за мир - посети Србију.

Председник Вучић је у Бриселу разговарао и са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

- Добар разговор са Мирославом Лајчаком у Бриселу. Србија је спремна за наставак дијалога са Приштином. Без разговора нема решења, а волео бих да проблеме претходних и наше генерације, не остављамо нашој деци - навео је Вучић на инстаграм-профилу "budućnostsrbijeav".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији