МИЛАНОВИЋ: Због противљења Србије неки делови из приштинске агенде су морали бити "испуштени"

Танјуг

17. 05. 2021. у 18:06

ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да је на састанку у оквиру процеса Брдо - Бриони постигнут компромис у којима се неко морао нечега одрећи додајући као пример да је агенда Вјосе Османи, председнице привремених приштинских институција, била нешто захтевнија.

МИЛАНОВИЋ: Због противљења Србије неки делови из приштинске агенде су морали бити испуштени

Фото: ЕПА

Како је навео на конференцији за медије коју је након самита одржао са словеначким председником Борутом Пахором, на данашњем састанку било је одређених прекора, повишених тонова и неспоразума, а због противљења Србије неки делови из приштинске агенде су морали бити „испуштени“.

- То видим као прихватљиву цену документу који је добар јер, наиме, Словенија и Хрватска су овде да помогну државама које су пре свега у интеграцијском процесу, у фази у којој смо ми били пре 15 или 20 година. Наши мотиви нису ни менторство, ни туторство, нити било какве каријерне и биграфске компоненте за било кога од нас, него да се државама помогне јер ми у томе видимо интерес - казао је Милановић.

Хрватски председник истиче да билатерални проблеми које државе имају међусобно, неће моћи бити решени у оквиру процеса Брдо - Бриони и сматра да овај процес и не треба користи за то.

Ти билатерални проблеми, како је казао Милановић, данас их помало и ометао у раду. Ипак, на крају су, како каже, дошли до компромисног, али јасног решење иза којег сви стоје.

Најавио је да ће се за годину дана опет састати у оквиру овог процеса и додао да се још увек не зна да ли ће локација следећег састанка бити у Београду или Приштини.

На питање да опише односе са председником Србије Александром Вучићем који је данас изјавио да су ти односи пристојни и да су кратко поразговарали, Милановић је казао „ОК“ и додао да би разговарао са Вучићем, али да данас нису имали прилике за то јер није било времена с обзиром да је Вучић морао раније да оде за Брисел.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

JUGO

20.05.2021. 22:26

Daj Boze da Hrvatska blokira zauvek Srbiju zauvek Stace Srbija tamo to bi bilo propast za Srbiju,Eto gledajte kako cevat Hrvatska i Slovenija sa EU xexe pa zar ste coravi,Da je tako dobro EU sto bi Englezi izasli iz EU aj neka mi neko kaze ko je lud da izade ako muje tako dobro ko sto vi kazete illi mislite.Neg Englezi ne zele da im neka fasticka drzava komanduje niko nesme dase suprostavi svabima jedino Madarska Drugo je sve bedno i na bankrut drzavni ima jos nekolikoh bogatih drzava ko Svetska Finska sto placaju skoro 36 miljardi godisnje a dobijaju nazad 12,4 glupe skandinaviske drzave,Vi ste svi bedni balkanske drzave zar se nevidi po vaccini sto ste dobili od EU cekate da vam oni daju posto nemate novce da kupite bedni i jadni oni koji glasaju za vas..