ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА СУЕЦКОМ КАНАЛУ: Ускоро пловидба у оба смера

Танјуг

15. 05. 2021. у 17:19

УПРАВА Суецког канала (СЦА) је данас започела радове на продужењу друге водене стазе, којом би се омогућила пловидба у оба смера у јужном делу канала, у близини места где се велики брод "Евер Гивен" заглавио на шест дана у марту.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА СУЕЦКОМ КАНАЛУ: Ускоро пловидба у оба смера

Фото: Принтсцреен/Јујутјуб

СЦА је саопштила ове недеље да планира да за 10 километара продужи другу водену стазу која је отворена 2015. године и да је учини 82 километара дугачком.

Затим ће на јужном делу канала, где је само једна стаза, проширити и продубити тај водени пут, пренео је Ројтерс.

Радови су почели након директиве египатског председника Абдела Фатаха ал-Сисија да се "одмах почне са применом предложеног развојног плана и да се одреди рок за завршетак, што је пре могуће", додаје СЦА.

Насукавање теретног брода "Евер Гивен" дугачког 440 метара, у периоду између 23. и 29. марта, зауставило је пролаз на стотине бродова кроз канал, због чега је настала огромна финансијска штета.

"Евер Гивен", натоварен хиљадама контејнера, и даље стоји у Великом Горком Језеру, између два дела канала, пошто СЦА тражи компензацију од власника брода, компаније "Шој Кисен" из Јапана и египатски суд је одредио задржавање брода док се не реши спор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)