ВУЧИЋ И ПАХОР ПОСЛЕ САСТАНКА: Мир и стабилност у интересу свих, желимо дијалог са Приштином (ВИДЕО)

Танјуг

14. 05. 2021. у 10:06

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са председником Словеније Борутом Пахором, који борави у званичној посети Београду.

ВУЧИЋ И ПАХОР ПОСЛЕ САСТАНКА: Мир и стабилност у интересу свих, желимо дијалог са Приштином (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Састанак је почео у 10 сати у згради Председништва на Андрићевом венцу.

После "тет-а-тет" састанка Вучића и Пахора, двојица председника се обраћају јавности.

ВУЧИЋ - УТРОСТРУЧЕНА ТРГОВИНСКА РАЗМЕНА СА СЛОВЕНИЈОМ

Дуго смо разговарали, а кључне теме односи са Словенијом, ЕУ интеграције и регионални процеси.

Удвостручена је трговинска размена са Словенијом, верујем да можемо да пронађемо још много тога заједничког - рекао је Вучић.

- Србија има високу стопу проивредног раста и од пресудног значаја је да се посветимо реформама. Верујем да можемо још боље резултате да постигнемо са нашим пријатељима из региона. Имамо добар дијалог о положају Срба у Словенији али и Словенаца у Србији - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин

 

Представићу Београд на води нашем госту.

Како је председник Вучић рекао Србија има добар економски разбој и за нас је како додаје да се посветимо области владавине права и да верује да можемо да постигнемо још боље резултате.

-Очекујемо и одржавање 6. седнице Влада Србије и Словеније - рекао је председник и додао да су највише говорили о регионалним питањима.

Он је како каже, упознао Пахора са питањима у региону као и на КиМ.

- Да ли је наша позиција лака, није, то је јасно свакоме у Србији -истакао је Вучић и нагалсио да оно за шта се Србија залаже је чињеница да желимо да наставимо дијалог под окриљем ЕУ са Приштином.

- Очекујемо и одржавање 6. седнице Влада Србије и Словеније - рекао је председник и додао да су највише говорили о регионалним питањима.

Он је како каже, упознао Пахора са питањима у региону као и на КиМ.

Фото: Принтскрин

 

Он је подвукао да мора да се дође до компртомисног решења, али да је ''за танго потребно двоје''.

-Ми смо за компромисно решење, замрзнути конфликт није добар, што се може видети - сматра Вучић захваливши се Пахору на посети нагласивши да ће лидеру Словеније показати највеће градилиште у Србији а то је Београд на води.

ПАХОР - МИР И СТАБИЛНОСТ У ИНТЕРЕСУ СВИХ

Фото: Принтскрин

 

- Мир и стабилност је у интересу свих без обзира на разлике између нас - рекао је Пахор. Очекујем конструктиван разговор и да ћемо доћи до закључака као и да ће са нашег самита отићи једна свежа декларација, која ће надахнути проширење ЕУ и реформама. Захваљујем се Вучићу за његове савете и упозорења, све је то битно за некога ко припрема самит који ће се одржати у понедељак на брду код Крања - нагласио је председник Пахор.

Пахор је рекао да у многим земљама и друштвима Западног Балкана нема поверења у европску перспективу као што је било пре 10 година.

ВУЧИЋ - СРБИЈА СЕ НАЛАЗИ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

- Наша држава подржава и све остале који желе да уђу у ЕУ. Подржавамо и Албанију и Северну Македонију ка европском путу. Ми смо сви једни са другима и једни поред других. Не постоје идеални односи, али ми смо ту и то је најбољи пут за Србију. Прво смо добили Фајзер, па кинеску вакцину, али и даље имамо све четири. Ако неко није вакцинисан од вас, имате шведски сто, па можете да се вакцинишете и дођете на ревакцину у Србију - позвао је председник Србије словенску делегацију.

ВУЧИЋ - НЕМА ПРОМЕНЕ ГРАНИЦА

- Сагласан сам са Пахором да нема промене граница, рекао сам да је позиција Србије заснована на међународном праву, оно на чему инсистирамо је да се поштују границе земаља и одлуке Уједињених нација. Србија више није на коленима и није џак за шутирање као пре 10 година. Немојте да нам говорите о принципима и моралу, јер тога нема. То је одговор не Пахору, већ онима који покушавају да нам причају да треба да мењамо границе, јер смо мали. Став великих је да је Србија згажена, али ми ћемо се држати правних принципа, чуваћемо мир и стабилност - нагласио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)