ПОСЛУШАЈТЕ ИСТОРИЈСКИ ГОВОР АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА ДАН ПОБЕДЕ: Наше је да не дозволимо да лаж победи истину! (ВИДЕО)

Новости онлајн

09. 05. 2021. у 22:04

СВЕЧАНА академија поводом Дана победе над фашизмом одржана је вечерас у Народном позоришту, у присуству председника Србије Александра Вучића.

ПОСЛУШАЈТЕ ИСТОРИЈСКИ ГОВОР АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА ДАН ПОБЕДЕ: Наше је да не дозволимо да лаж победи истину! (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Свечаност у Народном позоришту је организовао владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Вучић је обраћање почео стиховима "Крваве бајке" Десанке Максимовић: "Било је то у једној земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у истом дану. Исте су године сви били рођени..."

Председник је упозорио на покушаје ревизије историје.

- Ови стихови најбоље описују трагедију српског народа. Сва страдања у Другом светском рату. Тешко је говорити на данашњи дан... Много је оних који џалата претворе у жртве, а жртве у џелата. Много је оних који би да преокрену историју. Није лудо што и данас гледамо у региону прекрајање историје и истине. Никада мање земаља суштински није обележавало Дан победе над фашизмом. Наше је да не кријемо истину и да не дозволимо да лаж победи истину - рекао је Вучић и подсетио на руски допринос победи над фашизмом.

Председник Србије је подсетио на многа места страдања српског народа за време ИИ светског рата, али је рекао да је немогуће набројати сва и да не жели да говори о броју убијених.

Он је подсетио и на покатоличавање и протеривање српског народа.

- Српске жртве су свете јер су оне као и Христ - жртвена јагњад - рекао је председник.

Председник је подсетио и да се радило о "дугом кретању између клања и орања", подсетивши на дело Милорада Екмечића.

- За Србе Дан победе значи и крај страдања. Срби су плаћали цену државотворног истинкта, и сваком будућем Хитлеру наша престоница ће рећи не. Отворено се противити ревизији је света обавеза свих, не смемо да заборавимо, јер ћемо на тај начин пристати на оно против чега смо се борили. Српски народ је јасно рекао не фашизму, и ни један други народ на просотру бивше СФРЈ није тако јансо и гласно рекао, и предводио је антифашистичку борбу. Рећи данас да није било тако исто је рећи да смо безвредни и сувишни, а то не смемо. Зато данас подсећамо и упозоравамо да победници пишу историју само ако је истина - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)