РЕЧ ПЛУС - ЖИКА ГОЈКОВИЋ: Време да се грађани изјасне о краљевини

С. Ровчанин Томковић

10. 05. 2021. у 11:14

КОАЛИЦИЈА Покрета Краљевине Србије и Демократске странке Србије освојиће на изборима двоцифрен број гласова, а на коначној ранг-листи учесника неће бити испод другог места. Ово, у интервјуу за "Новости", предвиђа председник ПОКС Жика Гојковић и додаје:

РЕЧ ПЛУС - ЖИКА ГОЈКОВИЋ: Време да се грађани изјасне о краљевини

Фото Танјуг

- ПОКС и ДСС су на изборима пре мање од једне године имали пет одсто гласова простим збиром. Али, с обзиром на то да смо се удружили на принципијелним и програмским основама, очекујем синергију гласова преко 20 странака, покрета, група грађана. Коалицију су подржали академик Матија Бећковић, песник Благоје Баковић, командант одбране Кошара, пуковник Љубинко Ђурковић...

* У чему сте видели додирне тачке са ДСС?

- Назив наше коалиције довољно говори, Национално-демократска алтернатива или НАДА. Сматрамо да је једнако важно у исто време бранити српски национални интерес и развијати демократске институције и правну државу. ПОКС је нарочито било важно што смо коалицијом проширили фронт странака које су за отварање питања државног уређења, републике или краљевине. Сложили смо се да је краљевина на нелегалан начин срушена 1945. и да је сазрело време да се грађани изјасне о томе, путем уставотворне скупштине.

* Размишљате ли у правцу уједињења у једну странку, јер ћете на листи имати преко 20 партија, покрета и удружења?

- Иако су наши програми усаглашени на нивоу коалиције, ипак постоје разлике и нијансе у неким ставовима. Засада нема потребе за обједињавање у једну странку. Уједињење после избора је на неки начин и превара бирача. Сумњам да би Александар Шапић прешао цензус да су његови гласачи знали да планира уједињење са СНС.

* Да ли је, у тренутку када постоје бројне горуће теме у држави, време за изјашњавање о монархији?

- Већина тих горућих тема у држави ће се решити када Србија поново буде уставна, парламентарна краљевина. Све монархије су стабилне и угледне државе. Таква би била и Србија. Била би привлачнија за инвестиције наше дијаспоре, али и странаца. Краљевином бисмо добили и национално јединство које симболизује краљ у свакој монархији, а то нам је сада потребније него икада, када се решавају крупна национална питања на КиМ, РС и Црној Гори.

БЕЗ ПУТЕВА ПРЕД ИЗБОРЕ

* ШТА су ваши предлози у оквиру дијалога без посредовања ЕУ, о изборним условима?

- Тражимо да све изборне листе буду једнако заступљене у медијима током кампање. Такође, и да се функционерска кампања обустави месец дана пред одржавање избора. Не морају високи државни функционери, који су и кандидати владајућих странака на изборима, да отварају путеве и друге објекте увек непосредно пред изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)