СЛОБА НИЈЕ НАРЕДИО АТЕНТАТ НА ВУКА: Милошевићев саветник после 20 године открио позадину напада на Драшковића

Novosti online

08. 05. 2021. у 23:15

ЗВОНИМИР Трајковић, политички аналитичар и саветник Слободана Милошевића, открио је недавно у једном интервјуу да је циљ напада на Вука Драшковића у Будви 2000. године био да га уплаше и тако га склоне из ДОС-а.

СЛОБА НИЈЕ НАРЕДИО АТЕНТАТ НА ВУКА: Милошевићев саветник после 20 године открио позадину напада на Драшковића

Фото: Принтскрин

- Драшковић баш није храбар човек. Вука је требало уплашити. Замислите командоса, специјалца државне безбедности, који са два и по метра промаши човека. И то не једним метком него га промаши са пет-шест метака - прича Трајковић.

Подсећа да се напад догодио у Драшковићевој кући.

- То је јако близу. Одатле нико не може да промаши. То су радили западњаци, а не Милошевић. И то није био земунски клан. То су радили Британци. Кога су они узели за извршитеља, е то је нешто друго. А цео план је био да се Драшковић уплаши и да га искључе из ДОС-а - тврди Трајковић у интервјуу за "Балкан инфо".

Према његовим речима, циљ искључивања Драшковића из ДОС-а је био тај да би се омогућило да Војислав Коштуница буде противкандидат Милошевићу на изборима те године.

- Драшковић кад се појавио у ДОС-у је хтео само да буде он па он. Не могу онда да ставе Коштуницу као противкандидата Милошевићу. Ако ставе Драшковића изгубиће. Ако ставе Ђинђића изгубиће и он од Милошевића. Они су тражили неког, да тако кажем, безбојног човека, мање познатог народу. И још покрали Милошевића на изборима и направили ту као победу - прича Трајковић.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Ипак истиче да иако није подржавао ДОС, сматрао је да Милошевић мора да оде са власти.

- Милошевић је био љут на мене јер је јер сам на одређен начин подржао Коштуницу. Нисам га подржао у смислу политичке подршке. Ја сам био велики противник ДОС-а, али сам био прагматичан. Израчунао сам да Милошевић мора да оде са власти да би се тај притисак света мало смањио. Али не да оде у Хаг - рекао је Трајковић.

Присетио се и како је са Коштуницом два пута разговарао по два-три сата око те теме.

- Предлагао сам му да цео ДОС оде код патријарха Павла и дају заклетву да никога неће изручити Хагу. Не зато што они треба да се заклињу, него сутра кад их притисне Запад могу да кажу: "Не можемо то да урадимо јер смо дали заклетву пред патријархом" - испричао је Слобин саветник.

Дотакао се и његовог односа са Миром Марковић, за коју сматра да је врло интелигентна жена, али и са њом је имао сукобе.

Фото: ЕПА

- Разговарао сам са њом 30-40 пута. Седели, причали, расправљали. Посебно смо се свађали око Крајине. Моја замисао је била да морамо да бранимо Крајину. Ако не баш потпуно да је одбранимо, а оно барем да јој омогућимо неки статус, да буде нека покрајина у Хрватској, ако не можемо више. Мира је била за то да се Крајина пусти низ воду, да се тај проблем затвори, да би Република Српска и Србија преживели. Није разумела идеје Америке и Немачке и да они неће стати - рекао је Трајковић.

Слоба и Мира су били интелектуално јаки, каже Трајковић, а тврди да се не долази на место председника ако си танак.

КОШТУНИЦА НАЈВЕЋИ КРИВАЦ

ТРАЈКОВИЋ каже да је Коштуница убедљиво највећи кривац за све оно што се догодило од 2000. године.

- Све за шта је Коштуница прво рекао "нећу" на крају је урадио муњевито. И ако мерим кривце за све што се догодило од 2000. године, убедљиво је највећи кривац, дозволио је да се Црна Гора одвоји, као председник владе дозволио је да Косово прогласи неку самосталност. Све кључне ствари су се догодиле у том периоду. Он је подвалио и Слоби и Павковићу и Лазаревићу - тврди Трајковић.

Фото: Алекса Станковић

- А Милошевић је дошао као Бог који хода. Он је на Газиместану окупио милион и по људи. Био је најомиљенија личност све до предаје Крајине. Једном смо се жестоко посвађали. Ја сам био галамџија и гурао сам Слоби прст у око. Ја запео да решимо Словенију. Предложио сам да пошаљемо екипе одавде…

- Звонко, знаш ли шта је највећи циљ у рату - упитао ме је Милошевић.

- Нема рата...

- Биће рата или ће бити барем сукоба. Али највећи циљ у рату је да не изгинемо као у Првом и Другом светском рату. Ако још једном изгинемо ми не можемо да опстанемо - испричао је Звонимир Трајковић.

Фото АП

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)