УЛАЗНИЦА САМО ШАПИЋУ, А ЗА ОСТАЛЕ ЛИСТА: Да ли је уједињење СНС и СПАС наговештај даљег укрупњавања странака

С. Ровчанин Томковић

07. 05. 2021. у 10:00

НАЈАВЉЕНО спајање Српске напредне странке и СПАС отворило је питање хоће ли се расцепкана политичка сцена Србије укрупнити пред изборе наредне године.

УЛАЗНИЦА САМО ШАПИЋУ, А ЗА ОСТАЛЕ ЛИСТА: Да ли је уједињење СНС и СПАС наговештај даљег укрупњавања странака

Фото Танјуг

Челници ових двеју партија започели су разговоре о детаљима удруживања, а коначан договор очекује се у наредних неколико недеља.

Као један од мотива уједињења партија Александра Вучића и Александра Шапића, у јавности се спомиње збијање редова пред изборе у Београду, на чијем челу многи већ виде председника Општине Нови Београд.

Први човек СПАС изјавио је јуче да предлог о уједињењу није дошао преко ноћи, већ је резултат приближавања и разговора који ће сада бити подигнути на ниво две организације.

- Са Вучићем сам у претходном периоду разговарао о многим стварима. Ако погледате политичке ставове СПАС, видећете да има врло мало ствари које се разликују од данашње државне политике. Суштински великих разлика по питању доживљаја и перцепције важних, кључних, како унутрашњеполитичких и спољнополитичких питања, није било. Мислим да су овакве ствари логичне - истакао је Шапић и додао да би можда било добро да на политичкој сцени организације које имају сличне или исте погледе крену ка укрупњавању.

О томе да ли има жељу да буде градоначелник Београда, рекао је да се "не ради о жељи, него објективно о томе где може највише да допринесе, а то је локал":

- Има још 11 месеци до избора, мораћемо да пратимо околности и да видимо какав ће бити развој ситуације.

Према речима Бојана Клачара, из ЦеСИД, СНС и СПАС су проценили да ће боље проћи ако наступе на изборима заједно, него на одвојеним листама.

Фото Н. Скендерија

- Шапић сада не би могао да рачуна на добар део опозиционих бирача који су незадовољни радом напредњака и који су гласали за њега. На ранијим изборима, он је водио кампању која је била и критичка према СНС - објаснио је Клачар за "Новости".

- Напредњаци ће добити једну нову енергију, политичара који је популаран на Новом Београду и даље га прати то да је био успешан спортиста. С друге стране, СНС овим потезом зауставља интерне поделе до којих би могло да дође, у случају да је Шапић подржан у кандидатури за градоначелника Београда, а није у њиховој странци. Немам никакву информацију, али ово је по мом мишљењу увод у кандидатуру Шапића за градоначелника Београда. Он је препознатљив у престоници више него у Србији, и напредњацима, који су мало слабији у Београду него на националном нивоу, треба неко такав.

Клачар сматра да неће доћи до даљих спајања партија власти, јер странке попут Покрета социјалиста, или Покрета снага Србије немају потенцијала да уласком у исту партију донесу више гласова него што доносе сада на једној листи:

- Исто је и са ПУПС, они су као "вегета", не могу да донесу појединачно доста гласова, али на крају дају добар зачин.

ПРИМЕР ЗА НАСТУП ОПОЗИЦИЈЕ

КЛАЧАР је навео да је Вучић сада дао модел и опозицији како треба да се понаша пред изборе.

- Ово је начин како треба да се понаша опозиција. Треба да се ради на укрупњавању, али не у коалиције, него у једну или две странке, како би се бирачима олакшао избор - навео је Клачар.

Заједнички наступ партија власти на изборима досад је помињан неколико пута, а често је ову идеју истицао председник СПС Ивица Дачић.

Фото Танјуг

- Остајем при ставу да би странке владајуће коалиције требало да наступе на једној листи. И не мислим то због изборног резултата, него сматрам да би све партије којима је интерес земље на првом месту требало да стану на једну страну, посебно због све већих притисака и изазова са којима се суочавају - истакао је Дачић, за "Новости".

- Наравно, коначну одлуку даће Вучић и СНС као највећа странка, а каква год да буде одлука, ми смо за наставак сарадње која се показала као веома успешна.

Наш саговорник из ЦеСИД сматра да ће СНС и СПС, ипак, ићи на две листе на парламентарним и највероватније београдским изборима, док ће СПС подржати Вучића на председничким, а коалицију ће наставити после избора.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)