ХРВАТСКА ПРАВИ СВОЈ ВОЈНИ КАМП НА КИМ: После нуђења помоћи за формирање "војске Косова", из Загреба стигла нова провокација

Р. Др. - Д. М. С.

07. 05. 2021. у 08:00

ПОД изговором да се повећава безбедност, Хрватска се спрема да на територији Косова и Метохије формира свој војни камп.

ХРВАТСКА ПРАВИ СВОЈ  ВОЈНИ КАМП НА КИМ: После нуђења помоћи за формирање војске Косова, из Загреба стигла нова провокација

Фото: Архива

То је јуче, током посете Приштини, најавио шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман, помињући истовремено подршку дијалогу са Београдом, укидању виза за косовске житеље и износећи став Загреба против промена граница у Источној Европи.

Овај план Хрватске о подизању војног кампа обелодањен је свега неколико дана пошто је из те државе Приштини опет понуђена помоћ у формирању "војске Косова", после нове хајке на наше сународнике у тој држави и у јеку полемика да ли је Загреб понудио гаранције за одбрану са слободе оптужених вођа ОВК.

- Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности. Хрватска је недавно донела одлуку о повећању свог војног контингента у оквиру мировне НАТО операције на Косову - Кфор, која има посебан значај за Хрватску, јер се налази у нашем непосредном суседству што може да има посебне импликације на стабилност целе регије - изјавио је Гордан Грлић Радман, током сусрета са тзв. министарком спољних послова у Приштини Доником Гервалом.

Небојша Стефановић, Фото Танјуг

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић каже, за "Новости", да се Србија оштро противи формирању било какве војске на Kосову и Метохији, јер то не би било у складу са међународним правом. Он истиче да је тај став изнет више пута и нашим партнерима који су признали независност тзв. Kосова, као и онима који то нису учинили:

- Свако ко помиње формирање некакве војске на KиМ, не мисли добро регионалној стабилности и не говори у правцу спуштања тензија, већ управо таквим једностраним потезом покушава да наруши добросуседске односе. Србија је озбиљна држава која ће увек умети да на озбиљан и прави начин одговори на све изазове и претње и да заштити своје грађане и интересе. Али, Србија је и партнер на кога може да се озбиљно рачуна за стварање мира и стабилности у читавом региону југоисточне Европе.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да се о томе да ли ће нека земља послати војнике на КиМ и колико ће их бити у оквиру Кфора одлучује искључиво у складу са Резолуцијом 1244, а не договором "браће по оружју". Он је за Косово онлајн додао да не сумња "да би Радман волео да може да распореди окупационе снаге на простору Србије, али да ће му за то бити потребно много више од онога што са Куртијем може да смисли".

СЕПАРАТИСТИ ГОВОРЕ О ГРАНИЦАМА

КАДА министар државе настале разбијањем СФРЈ, а пре тога Краљевине Југославије, прича о неповредивости граница, онда је јасно да се границе не смеју мењати само ако би водиле уједињењу Срба. Лицемерје са којим о неповредивости граница говоре сепаратисти може се поредити само са онима који траже да викар усташке војске Алојзије Степинац буде светац због отпора усташама - прокоментарисао је Вулин Радманову изјаву о границама.

Вулин је навео да треба да нам се објасни зашто је било могуће мењати границе 1941, 1991, 2008, а после тога није.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун види најаве за формирање хрватског војног кампа на Космету као максималну подршку Хрватске прерастању КБС у "војску Косова", и указује да циљ мисије хрватских војника није мисија Кфора:

Фото Министарство Одбране

- У хрватском саставу Кфора је један вод јачине 37 припадника који су распоређени у ваздухопловном деташману и у обавештајним батаљону, а опремљени су и са два хеликоптера Ми-8 - каже Дрецун и подсећа да је најављено да ће крајем маја у регионалну команду "Запад", на подручју Пећи бити распоређена чета са око 120 хрватских припадника из батаљона "Вукови".

Хрватски политички и војни ангажман на Косову није изненађење за генерала у пензији и директора евроазијског безбедносног форума Митра Ковача. У њему он види посредну, али све озбиљнију претњу безбедности српског народа, али и држава региона.

обећања Гордан Грлић Радман и Доника Гервала, Фото: Printskrin

- Хрватска као сразмерно мала земља и војна сила тежи што већој улози у НАТО и ЕУ. Сведоци смо, такође, и примене стратешких решења Загреба у остваривању политике према Србији, која се одвија на терену јужне српске покрајине. Нема разлога ни за сумњу да је формирање посебног војног кампа договорено у троуглу Брисел - Приштина - Загреб и да је наставак сарадње у оквиру које Хрватска нуди помоћ у заокруживању тзв. војске Косова - објашњава Ковач.

Фото: АП

Србија би, према његовим речима, требало да од УН затражи повлачење из састава Кфора војника оних држава које нису неппристрасне према статусу Косова, што је случај са Хрватском и Албанијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)