СЕЛАКОВИЋ У РАБАТУ: Србија захвална Мароку на подршци и ставу о КиМ

Танјуг

06. 05. 2021. у 09:46

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић поручио је у Рабату да Србија поздравља подршку Марока, који одолева притисцима да призна наводну независност Косова, поштујући територијални интегритет и суверенитет Србије, као и разговоре које се воде у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

СЕЛАКОВИЋ У РАБАТУ: Србија захвална Мароку на подршци и ставу о КиМ

Фото: Министарство

Селаковић је, на заједничкој прес конференцији након састанка са колегом из Марока, истакао да је потврђено да две земље негују билатералне везе засноване на поштовању, реципроцитету наших интереса и вредности.

- То је предуслов за отворени дијалог Србије и Марока - рекао је Селаковић и захвалио шефу дипломатије Марока што га је позвао у посету тој краљевини, земљи која је, истиче, историјски и културно изванредна и пријатељски настројена према Србији.

Селаковић је навео и да деле мишљење да квалитет нашег политичког дијалога мора бити обележен и добром економском сарадњом, као и приближавањем два народа.

Фото: Министарство

 

- Србија као земља која се брине о сваком грађанину, предузела је адекватне мере у циљу застсите своје економије против последице здравствене кризе. Наша економија је солидна, а имамо и много страних инвестиција. Надам се да ће марокански инвеститори препознати потенцијал српске екомомије, која је прошла значајне реформе уз фискалну консолидацију - рекао је Селаковић.

Додао је да ће економске теме о којима су разговарали бити детаљно разматране током следећег састанка Међудржавне комисије економске сарадње Србије и Марока, те да ће се разматрати и развој сарадње у области туризма, текстилне индустрије, фармације, пољопривредно прехрамбене и другим областима.

Фото: Министарство

 

Селаковић је навео и да Србија може да понуди размену искустава у борби против пандемије ковида19, будући да је прошла кроз важно искуство у процесу имунизације грађана и спремна је то да подели са мароканским властима.

Селаковић је похвалио и борбу мароканске владе против ковида 19, као и процес имунизације.

- Наш заједницкци интерес је да наставимо са развојем сарадње у области образовања, културе, где постоје добре основе. Србија и Мароко деле важне интерсе које треба преточити у конкретна дела- рекао је Селаковић.

Он је свог колегу позвао у посету Србији.

- Надам се да ћу моћи бити домаћин вашој посети Србији. Та посета би нам омогућила да још даље продубимо наше односе и сарадњу, која се заснива на међусобном поверењу - рекао је Селаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)