ИНТЕРВЈУ Александар Вулин: Вучић је угрожен све док Звицер слободно шета

Данијела МИЛИНКОВИЋ - Загорка УСКОКОВИЋ

01. 05. 2021. у 09:00

ДОКУМЕНТОВАНО је више од 1.800 разговора у којима се појављују председник или чланови његове породице, 26 лица је стављено на мере, али они нису били мете. Праве мете су били Вучић и чланови његове породице. Разговори су прекуцавани и достављани особама које нису имале право да се упознају са садржином било ког разговора, а посебно не разговора породице шефа државе.

ИНТЕРВЈУ Александар Вулин: Вучић је угрожен све док Звицер слободно шета

Фото Жч Кнежевић

Ниједно од 26 лица која су била на мерама није ни ухапшено ни осуђено. Све је доказано и разјашњено, остаје да Тужилаштво за организовани криминал квалификује дело и ми смо у процесном смислу спремни за даље поступање.

Ово министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин у интервјуу, за "Новости", открива у вези са сумњама на нелегално прислушкивање шефа државе, његовог оца, брата и сина, које је, по многима, био покушај државног удара.

* Било је индиција и о умешаности појединих високих државних функционера, чак и министара из редова СНС. Да ли је и ту истрага дошла до неких конкретних информација?

- Што се МУП тиче, нема никакве сумње да су злоупотребе долазиле од високих функционера у МУП. Нису ваљда саобраћајци тражили да им се достављају транскрипти разговора председника. Све је доказано и ми се надамо да је то довољно за судски поступак. Верујем да ће и пресуда бити таква да се ово више никада не понови.

* Докле се стигло са "чешљањем" сарадника криминалне екипе Беливука и Миљковића унутар МУП?

- Ништа не препуштамо случају и свака информација се проверава. Има неких који су у затвору, неких које проверавамо, истражујемо...

ЗАШТО СНС ОКЛЕВА ОКО КАНДИДАТА?

* Зашто, по Вама, напредњаци, како кажете, оклевају да истакну Вучића за свог председничког кандидата?

- Нема разлога, бољег кандидата немају ни они ни било ко у српском свету. Ако чекају да им странци кажу да ли Вучић може да се кандидује за председника Србије, да им одмах помогнем, може, треба и мора. Све друго би било неодговорно према Србији. Ако се СНС из било ког разлога одлучи, па макар и по вољи самог Вучића, да неко други буде кандидат за председника, ПС ће изаћи самостално са својим кандидатом. Политика за коју смо се борили уз Вучића мора имати своје носиоце и настављаче, ако Вучић није кандидат СНС, ПС ће изаћи са кандидатом који ће наставити политику преседника Вучића.

* Истрага око злочина овог клана свакодневно шокира јавност - монструозна убиства, силно наоружање све указује, као што сте и сами више пута истицали, да је ова група била спремна и за обрачун са државом, а да је "на мети" био и сам Вучић. Да ли је та опасност сада отклоњена?

- Докле год су вође "кавачког клана" на слободи, мислим на Радоја Звицера и његове сараднике, безбедност сваког припадника МУП који ради или је радио на случају Беливук - Миљковић је угрожена. Председник Вучић је носилац државне политике која је омогућила обрачун са криминалом и наравно да је он увек мета. Његова ликвидација би Србију гурнула у хаос и сукобе, а то је стање у коме криминалци завладају.

* Шта је показало вештачење Беливуковог арсенала?

- Количина и разноврсност оружја нађеног у тајној соби у Ритопеку, говори да се банда спремала за ликвидације лица која су штићена. Имати авионски "бровинг" и тако велику количину муниције калибра 12,7 мм значи спремати се за пробијање лако оклопљеног возила. Ако претпоставимо да се нису наоружавали да би бушили "лазара" или "милоша" (оклопна возила која користе војска и специјалне јединице МУП) онда остају лица која користе блиндирана возила, а то су они који воде систем безбедности и нашу земљу. Нико не набавља "бровинг" да би се обрачунао са противником са трибина. О осталим детаљима, начином набавке оружја, као и резултатима вештачења, јавност ће бити обавештена.

* Беливукова и Миљковићева група у тренутку хапшења била је осумњичена за три убиства. У међувремену имали смо најаве да се за још најмање две ликвидације прикупљају докази...

- Имамо доказе за све о чему смо говорили, а истрага се одлично развија. Тужилац Младен Ненадић је веома задовољан и количином и квалитетом доказа, а када то каже тако озбиљан професионалац, онда можете бити сигурни у успех. И желим да нагласим да смо успешни у разбијању клана зато што МУП, БИА и ТОК одлично и искрено сарађују. Братислав Гашић, шеф БИА, и тужилац за организовани криминал Ненадић су доказали и да умеју и да смеју. Држава јединствено наступа и зато смо успешни. А када државу води Вучић и даје тако снажну подршку борби против криминала, није тешко бити ни министар полиције.

* Колико су тачни подаци да Беливук и Миљковић стоје иза чак 40 убистава?

- Када се истрага заврши, Србија ће бити згађена и изненађена и бројем и суровошћу злочина тог клана.

* Каква је тренутна безбедносна ситуација, поготово на југу централне Србије? Шта је највећа опасност?

- У модерном свету опасност од тероризма је опште присутна. Ни Србија није заштићена сама од себе, она је заштићена радом својих служби. Почетак суђења шиптарским терористима из тзв. ОВК је показао какви су злочинци владали КиМ и баш зато се бринем да би могли покушати да уцене међународну заједницу нападима на Србе. Направе проблем да би преговарали о његовом решавању. Повратници са сиријског ратишта су увек претња, а исто тако и нарко-кланови који су спремни на све да би сачували контролу путева дроге у Србији.

* Да ли бисте се сложили са појединим тврдњама да је на делу својеврсна кампања дела Западних центара моћи да се поново оживи и очврсне наратив да су Срби злочинци, чак и геноцидан народ, и да никако не могу бити жртве?

- А када је тај наратив престао да се понавља? Велика Британија је 2015. покушала да у Савету безбедности УН изгласа резолуцију по којој су Срби први званично геноцидан народ у историји. После два светска рата, Јасеновца, "Олује", Старог Грацког, НАТО агресије, Срби су требали да се упишу у историју као народ геноцида. Та лаж никада није престала да се понавља и неће престати, све док Срби чувају своју слободу и док одбијају да им други бирају пријатеље и непријатеље.

* Како, с друге стране, гледате на оптужбе о великосрпским апсирацијама које, наводно, опет има званични Београд?

- Када Срби беже пред камама и када склањају своју децу у Србију или где год да има Срба, онда се нико нити чуди нити тражи објашњење. Када Срби хоће да се окупе, уједине и спрече да их ико икада више протера и главама њихове деце напуни јаме, онда се каже да је потреба Срба да живе у једној држави претња планетарном миру. Никоме није сметало то што су се Немци ујединили и тако завршили ревизију резултата Другог светског рата, али смета што Срби желе да живе у једној држави.

Фото Жч Кнежевић

* Вас лично чак називају и "Вучићевим реализатором српског света"...

- Верујем да стварање српског света решава национално питање Срба, зауставља ширење "велике Албаније", гарантује Србима да се геноцид над њима никада више неће поновити, а изнад свега осигурава се дуготрајан мир на Балкану. Председник Вучић и ја смо саборци, али није ретко да не мислимо исто.

* Из ЕУ и САД све отвореније поручују да нема чланства без признавања Косова. Да ли је коначно дошао тренутак да Србија томе каже "не" и напусти политику европских интеграција?

- Нисам присталица ЕУ али већина грађана Србије јесте и тако ће бити све док ЕУ још гласније не настави да нас уцењује и потцењује. Нико није ефикаснији у умањењу популарности ЕУ од ЕУ посланика, известилаца, комесара... Ја сам за концепт и војне и политичке неутралности и самосталне спољне политике. Пријатеље да бирамо, а непријатељи ће нас изабрати и сами. По новој методологији, у извештај о напретку улазе и изјаве званичника које се не допадају онима који одлучују о отварању поглавља. То се некада звало вербални деликт, а сада је мерило за отварање поглавља. Често чујем да су изјаве, па и моје, које не хвале ЕУ препрека за чланство али још нико ми није рекао за шта су препреке изјаве председника влада чланица ЕУ који кажу да нема проширења ЕУ и да не желе ниједну земљу са Балкана у ЕУ. Они могу да нас одбијају, а ми не смемо да кажемо ни да нећемо да их молимо.

* Јесте ли међу онима који, попут Јанеза Јанше, решење балканског чвора виде у успостављању нових, етничких граница?

- Искуство две Југославије и грађанског рата у СФРЈ нас је научило да живимо много боље као комшије него када делимо исти пасош. Често чујем да се каже како ћемо сви живети у ЕУ па зато нема потребе да се окупљамо у српској држави. Заборавља се да смо ми тако већ живели, вековима у Османском царству, неколико деценија у Аустро-угарској, и четири године под командом Трећег рајха. Није решење да сви Срби живе заједно у туђој држави већ да највећи део Срба живи у својој земљи. Народ који је упознао поновљени геноцид у свакој генерацији и увек од истих починилаца нема право да остави својој деци прилику да и она доживе истребљење својих сународника у деловима нације где их не штити држава. Захваљујући Вучићу Срби су постали јединствен политички народ и процес уједињења је почео, а то се више неће моћи зауставити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)