ПОД ЛУПОМ СВЕ СТАВКЕ НОН-ПЕЈПЕРА: Београд анализира садржај и мотиве објављивања незваничног документа о КиМ

Д. Р. Ђорђевић

30. 04. 2021. у 09:00

БЕОГРАД пажљиво анализира нон-пејпер о решењу за КиМ, али плашим се да је његово објављивање била смишљена стратегија у одређеним круговима који су по питању КиМ много ближи ставовима Приштине, него Београда, у тактичком смислу.

ПОД ЛУПОМ СВЕ СТАВКЕ НОН-ПЕЈПЕРА: Београд анализира садржај и мотиве објављивања незваничног документа о КиМ

Фото И. Радуловић

Овако је у четвртак председник Александар Вучић одговорио на питање медија до каквих се закључака стигло анализом нон-пејпера и шта је за Србију прихватљиво, с обзиром на његову оцену да су неки делови бољи од Ахтисаријевог плана. Вучић је додао да то не значи да је решење које нуди нон-пејпер добро, као и да не може у јавности да говори о детаљима, јер би тиме открио део наших карата и онога што тек предстоји у дијалогу.

- Морамо да будемо мирни, паметни, одговорни и да се не ударамо у прса, већ да земљи обезбедимо мир, стабилност за наш народ на КиМ, да видимо како да чувамо виталне националне интересе - рекао је Вучић, указавши да он није од оних који ће да псује и говори лоше о идејама и документима док их добро не проучи.

Нон-пејпер о КиМ коментарисао је и Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција, рекавши да не верује у решења која виде регион само кроз географију и демографију, и да му ове мапе изгледају као лажне сателитске слике или као сценарио за филмове у којима ванземаљци желе да нападну Земљу.

Спекулације које су се појавиле у неким медијима да је аутор нон-пејпера Холанђанка, извршна директорка ЕЕАС Ангелина Ајхорст, у четвртак су демантовали из Делегације ЕУ у Србији, наводећи да ни Ајхорстова, нити било ко из институција ЕУ немају било какве везе са овим документом.

- Нити су га израдили, нити су га подржали. Наводни нон-пејпер не одражава ставове ЕУ и Унија се снажно дистанцира од њега - саопштено је из Делегације ЕУ у Београду.

И председник Вучић, који је пре два дана рекао да мисли да иза нон-пејпера стоји једна "паметна жена" и неко ко је добро упућен у дијалог, рекао је у четвртак да је уверен да то није Ајхорстова.

Поменута Холанђанка је искусни дипломата и словила је као најозбиљнији кандидат за изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, пре него што је на то место именован Мирослав Лајчак. Дуго година је била директан учесник преговарачих рунди и задужена за шатл дипломатију између две стране.

Иако су из ЕУ поручили да се дистанцирају од нон-пејпера, известилац ЕП за Косово Виола фон Крамон, која је иначе дежурни критичар политике коју води Београд по питању Космета, изјавила је да решење које предвиђа овај документ чак може да буде и успешно. Она је навела да ту види "посебан статус севера Косова који изгледа као статус Јужног Тирола у Италији који је решио билатералне проблеме Италије и Аустрије".

Према документу који је објавио приштински лист "Коха", између осталог, постојао би аутономни округ северног Косова у складу са законима и уставом Косова, СПЦ би имала "привилегован статус", а Србија после ратификације правно обавезујућег споразума била би дужна да "не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама".

БОРЕЉ: ДИЈАЛОГ ПРЕ КРАЈА ЈУНА

УЗ "изговор" да му је потребно више информација и докумената о претходним договорима да би се припремио за дијалог, Курти је после разговора са шефом дипломатије ЕУ Ђузепом Борељом изјавио у Бриселу да ће наставак разговора са Београдом бити могућ средином јуна. Борељ је потврдио да ће до сусрета Курти - Вучић доћи пре краја јуна, упозоривши Куртија да европски пут Косова може бити блокиран уколико не дође до постизања свеобухватног споразума о нормализацији односа са Београдом.

- Јасно је да без признатог међународног статуса европски пут Косова нема будућност - рекао је Борељ, напомињући да се не може бацити кроз прозор оно што је урађено са претходним властима у Приштини.

"КУРТИ СА КОСОВА" СА СТОЛТЕНБЕРГОМ

ТОКОМ посете Бриселу премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти у четвртак се састао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а после овог разговора на сајту Алијансе саопштено је да она подржава дијалог између "Приштине и Београда". Оваква формулација је реткост, јер чак и ЕУ која је добила мандат да посредује нестатусним дијалогом, говори о преговорима "Србије и Косова". Такође, за европске званичнике Курти је "премијер", док је у саопштењу НАТО он представљен само као "Курти са Косова".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)