НОВА КУРТИЈЕВА ПРОВОКАЦИЈА: Независност, ратна одштета - како лидер из Приштине замишља решавање спорних питања са Београдом

Новости онлине

29. 04. 2021. у 20:01

ПРЕМИЈЕР привремених косовских институција Аљбин Курти из Брисела је поручио да прихвата дијалог са Србијом и да жели да реши сва отворена питања, али и да му је "прва обавеза да заштити суверенитет, независност и Устав Косова".

НОВА КУРТИЈЕВА ПРОВОКАЦИЈА: Независност, ратна одштета - како лидер из Приштине замишља решавање спорних питања са Београдом

Фото АП

-Ми смо за дијалог, али онај дијалог који је добро припремљен, који је заснован на правди, принципима и једнакости- каже Курти.

Он је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента навео четири основна принципа по којима би, према његовом мишљењу, требало да се води наставак дијалога са Београдом.

-Први принцип је прихватање реланости. То значи да нема повратка на период пре независности. Независност Косова је био компромис зацртан на Ахтисарејивом плану, Отварање тог пакета значило би отварање многих потраживања и жеља који би водили ка непредвиђеним догађањима и последицама- каже Курти

Прихватање истине је други принцип који би, према мишљењу Куртија, требало да се примењује у дијалога са Београдом.

-Србија мора да прихвати своје претходне злочине и грешке на Косову. Да би се зауставио геноцид НАТО је морао да бомбардује Београд и Србију јер је Милошевићев режим починио геноцид на Косову. Нове власти у Србији се нису дистанцирале од Милошевићевих ратних злочина, што је Србију још више идентификовало са тим- каже Курти.

Као трећи принцип преговора са Београдом, навео је једнакост у представљању.

-За сваким столом седимо једнаки у циљу решавању проблема, а не стварања нових. Косово није питање у дијалогу већ учесник дијалога и то се мора добро схватити пре било које нове рунде разговора са Србијом- каже Курти.

Четврти принцип јесте да грађани морају имати крајњу корист од дијалога, а не да он служи за ”спашавање репутације и каријера политичара”.

-То подразумева решења стварних проблема, као што су судбина несталих, обезбеђивање воде за пиће, изградња путева и мостова и зближавање заједница око заједничких питања- каже Курти.

Он је као теме за наставак дијалога у Бриселу навео и наслеђана дуговања и ратну одштету.

-Али прво питање које треба да решимо јесте питање судбине насталих. Ако то не можемо да решимо биће тешко напредовати по било ком другом питању-, закључио је Курти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)