ЛИЦЕМЕРНЕ УЦЕНЕ И ПРЕТЊЕ ЗАГРЕБА: Плаше ли се Хрвати јаке Србије која испуњава све обавезе и има раст БДП и плата?

Д. МИЛИНКОВИЋ

26. 04. 2021. у 11:10

ПРОШЛО је готово пет година од сусрета тадашњег премијера Србије Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на мосту на Дунаву код Ердута, и док је наша земља испунила све преузете обавезе за унапређење положаја хрватске мањине, Срби у овој суседној држави и даље се суочавају са огромним проблемима.

ЛИЦЕМЕРНЕ УЦЕНЕ И ПРЕТЊЕ ЗАГРЕБА: Плаше ли се Хрвати јаке Србије која испуњава све обавезе и има раст БДП и плата?

Фото: Н. Карлић

То, пак, није било довољно ни званичном Загребу, а ни представницима Хрвата у Србији, да престану са сталним критикама, уцењују, па чак и прете Београду - од блокаде на нашем европском путу и тужби за ратну одштету, до протестних ноти због наводне угрожености Хрвата. Врхунац лицемерног и скандалозног односа који, по многима, званични Загреб има према Београду, била је и изјава хрватског председника Зорана Милановића, дата у Јасеновцу, да су Срби сами криви што су страдали јер су пружали отпор!

Још једну у низу критика на рачун "третмана" који хрватска мањина има у Србији, изрекао је председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, који се пожалио хрватским медијима на претње:

- Једна особа је приведена, али друга, која нам је претила да ће нас побити аутоматском пушком као стоку, чини ми се да није. У Србији постоје структурални дефицити кад је у питању осуда етнички мотивисаног насиља или говора мржње.

Међутим, када се подвуче црта, разлога за незадовољство могу да имају само Срби и Србија. Наиме, штиклирана су готово сва 24 захтева хрватске националне мањине. Хрватској заједници враћена је кућа бана Јелачића у Новом Саду, а у мају почиње обнова за шта је Србија издвојила око 600.000 евра. Повећана је заступљеност Хрвата у покрајинским органима и полицији, поготово у местима где живе. Обновљен је Дом културе у Таванкуту. За реконструкцију моста Шмагуц у Бачком Моноштору опредељено је 37 милиона динара.

Фото: Н. Карлић

Према речима Саве Штрпца из "Веритаса", листа проблема које имају Срби у Хрватској је подужа:

- Сећам се да ми је Жигманов једном рекао: Дај, Боже да Хрвати у Србији имају иста права као Срби у Хрватској. И ја сам рекао - дај нам, Боже, иста права. Једино што Срби у Хрватској имају "више" од Хрвата у Србији, то су три загарантована места у Сабору. Али, зато немају много од оног што имају Хрвати овде - гарантовану безбедност, право да користе језик и писмо, добију заостале пензије. Да не причам о тајним оптужницама против Срба због чега се на десетине хиљада људи није вратило у Хрватску.

ИЗМАКЛА МУ ФОТЕЉА СЕКРЕТАРА

ПРВАК ДСХВ Томислав Жигманов био је посланик у прошлом сазиву Скупштине, а приликом формирања актуелне владе спекулисало се да би могао да добије функцију у извршној власти, односно место државног секретара у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Међутим, та позиција му је измакла, па многи и у томе виде могуће мотиве за његове последње изјаве хрватским медијима.

Члан скупштинског Одбора за дијаспору Александар Чотрић каже, за "Новости", да је основни проблем то што неким круговима у Загребу не одговара јака Србија:

- Стижемо их и по БДП и по платама и сигурно је да због тога дају сигнал представницима своје мањине да реагују како би нас успорили на путу ка ЕУ. Измишљају некакве претње Хрватима и да наша држава није испунила оно на шта се обавезала. То није тачно, Србија је испунила буквално све, и више од тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)