ИНТЕРВЈУ - МИЛАН КРКОБАБИЋ: Опозиција нема ривала за Вучића

Б. ЦАРАНОВИЋ

26. 04. 2021. у 10:00

КРОВ над главом, уз редовну и сигурну зараду је први корак у низу неопходних да млади остану на селу.

ИНТЕРВЈУ - МИЛАН КРКОБАБИЋ: Опозиција нема ривала за Вучића

Фото: Ж. Кнежевић

Плаши ме и сама помисао на чињеницу да је готово 150.000 кућа на селу - празно! То је са становишта дугорочних националних интереса, економских, демографских и безбедносних - поразно! Радује ме велика заинтересованост младих да те куће поново оживе.

Овако, за "Новости", говори Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, коментаришући најављени програм свог ресора - реновирање и поклањање младима напуштених сеоских кућа, под условом да у њима живе. Јавни позив ће бити ускоро расписан, а почетак реализације очекује се овог лета.

* Коме је тај програм, пре свега, намењен?

- Првенствено младима који живе на селу у заједничком домаћинству и желе да се осамостале и заснују своје пољопривредно газдинство. Другу категорију чине стручњаци који у граду немају посао, а могу да буду корисни у селима. То су агрономи, ветеринари, технолози, лекари, зубари, фармацеути... Настојаћемо да њима обезбедимо посао. Трећу групу чине сви они који живе у граду, а желе уз одређени програм да наставе да живе у селу.

Фото: Ж. Кнежевић

* Да ли постоји начин да се млади задрже у селима, или врате на земљу предака?

- Одлазак младих са села је нешто што мучи и нас, регион и велики број земаља у свету. Непремостиве разлике урбаног и руралног су реалност 21. века. На нама је да им понудимо пристојно место за живот, а одлука да ли ће ту остати је на њима. Ми из Министарства и Влада Србије одлучни смо да села из којих млади одлазе учинимо пристојним местима за живот: да им омогућимо сигурну и редовну зараду тако што ћемо оснаживати пољопривредна газдинства и задруге, развијати сеоски туризам, старе и нове занате.

* Најавили сте нову територијалну организацију Србије. Шта она подразумева?

- Пред нама је доношење Стратегије о селу. Тај документ ће бити утемељен у већ израђеном Националном програму за препород села Србије, фундаменталном делу које је урађено у сарадњи са Одбором за село САНУ. Иницираћемо и промену Закона о територијалној организацији увођењем сеоске општине, која треба да буде окосница живота, рада и опстанка људи на селу. То је место где се они договарају, планирају и одлучују. Где су своји на своме, снажно помогнути средствима из буџета Србије, али не арбитрарно, већ прецизно и законом регулисано.

ДОМОВИ ЗДРАВЉА, ШКОЛЕ, ВРТИЋИ...

* ХОЋЕ ЛИ држава радити на решавању проблема водовода, канализације, културних и образовних објеката у селима?

- Инфраструктурна питања, изградња локалних и атарских путева, водовода и канализације од животне су важности људима на селу. У тој области ослањамо се на Инвестициони план "Србија 2020-2025", који је утемељио председник Србије Александар Вучић, којим су предвиђена огромна средства. Људима који живе на селу потребни су и домови здравља, школе, вртићи. Свако веће село треба да има и дом културе са мултифункционалном наменом, пошту, интернет мрежу.

* Пројекат "500 задруга за 500 села" надмашио је сва очекивања. Очекујете ли да ће Конкурс за доделу бесповратних средстава новим и постојећим задругама имати велики одзив?

- Програмом "500 задруга у 500 села" враћено је поверење у задругарство као једини и прави одговор за опстанак малих и уситњених пољопривредних газдинстава, а у Србији их има око 570.000. Поверење - то је кључна реч! Домаћин верује домаћину, свом комшији, а онда верује и својој држави. То је рецепт за успех. За три године формирано је нових 900 задруга, а помогнуте су 152 задруге са 1,7 милијарди динара. Са јавним позивом у 2021. години, који је у току, број помогнутих задруга попеће се на више од 200, а додељена подстицајна средства на 2,2 милијарде динара. Интересовање за овогодишњи конкурс надмашује сва очекивања.

* Шта као бивши Дачићев партнер мислите о томе да СНС и СПС праве заједничку листу?

- По већ устаљеном обичају, не коментаришем ни изјаве, ни најаве политичких актера. То је питање за те две партије.

Фото: Ж. Кнежевић

* Да ли сматрате да Вучић треба да буде кандидат коалиције на изборима за председника Србије?

- На претходним изборима Вучић је био и председнички кандидат ПУПС. Одлуку коју смо тада донели нећемо мењати. Право је питање: у име којих политичких партија ће он прихватити да буде председнички кандидат.

* Да ли верујете да опозиција може да изађе са кандидатом који би могао да порази актуелног шефа државе?

- Нема ни јединствене опозиције, а још мање озбиљног кандидата који би могао да победи Вучића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)