АМБАСАДОР ЂУРИЋ: Делим забринутост за опстанак српског наслеђа на КиМ

Танјуг

23. 04. 2021. у 22:57

АМАСАДОР Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да у потпуности дели забринутост епископа источноамеричког Иринеја за опстанак српског духовног и културног наслеђа на Косову и Метохији.

АМБАСАДОР ЂУРИЋ: Делим забринутост за опстанак српског наслеђа на КиМ

Фото: Твитер

Ђурић је на свом Твитер налогу навео да би црквена имовина и верске слободе требало да буде свети, али да се на Косову оне континуирано подривају или доводе у питање.

"То чине политичари који претендују на наводно власништво над црквеном имовином, кроз претње свештеницима и свештенству, па чак и спорадичне физичке нападе, који су и даље, нажалост, присутни, као и одбијањем да се изврше судске одлуке донете ради заштите статуса и имовине СПЦ на Косову и Метохији", написао је Ђурић.

Он је истакао да су континуирано међународно присуство и напори да се осигура поштовање основних људских права и основних слобода - укључујући слободу вероисповести, с циљем спречавања даљег погоршања тренутне ситуације, преко потребни.

"А такав апел институције која има 800 година непрекидног постојања је изречен са веома добрим разлогом", поручио је Ђурић.

Епископ Иринеј позвао је претходно државног секретара САД Ентонија Блинкена да "учини све што је у његовој моћи код косовских власти да се заустави насиље над Србима".

Иринеј је то затражио у писму које је Блинкену упутио у четвртак поводом, како је истакао, све учесталијих напада на свештенство, монаштво и светиње СПЦ на КиМ, а позивајуцих се на извештај из 2015. године о верским слободама, чији је актуелни државни секретар аутор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)