ПОТПИСАН ВАЖАН ДОКУМЕНТ! Вучић - Из Европске уније стиже 86 милиона евра бесповратне помоћи

Новости онлине/Танјуг

23. 04. 2021. у 12:50 >> 13:24

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић пристуствовао је потписивању Финансијског споразума за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину.

ПОТПИСАН ВАЖАН ДОКУМЕНТ! Вучић - Из Европске уније стиже 86 милиона евра бесповратне помоћи

Фото: Printscreen

Споразум су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Обраћање председника

- Данас смо добили 86 милиона евра бесповратне помоћи, бескрајно хвала Европској унији, али и грађанима који су могли да потроше новац на било шта друго у својим земљама.

Како је појаснио, реч је о средствима који се наменски троше за договорене планове и програме, који су углавном структуралног типа - од развоја и напретка образовања, предузетништва, иновационих могућности до напретка у области владавине права, енергетике, Зелене агенде, заштите животне средине, које, каже, постаје једно од најважнијих ставки у успешним друштвима, до изградње пречистача отпадних вода.

- Овде је реч о средствима која се наменски троше, на пројекте који су унапред договорени - објаснио је Вучић.

- Заштита животне средине постаје једна од најважнијих ставки у друштвима која су успешна.

Председник се осврнуо и на улагање у развој владавине права у Србији, рекавши да он није задовољан досадашњим развојем.

Он је најавио своју посету Бриселу, која почиње у недељу.

- Биће то напорни дани, али веома важни за нашу Србију - казао је председник.

- Већ у понедељак ћу имати састанак са председником Европског савета Мирославом Лајчаком, Урсулом фон дер Лајен.

- Наш посао је да радимо све што можемо, како би нашу земљу, приближили вредностима Европске уније. Очекујем у мају месецу наставак дијалога са Приштином поново у Бриселу. Тако да, много пута ћемо у наредне четири недеље ићи у Брисел. Верујем да је то важно. Да ли ће нам то бити лако и једноставно, посебно у дијалогу с Приштином, вероватно не. Не улазимо у дијалог због дијалога, већ да суштински покушамо да решимо проблеме. Наредних дана биће важних догађаја, отварања путева, фабрика. Честитам на потписаном пакету - каже Вучић.

Обраћање министарке Јоксимовић и Сема Фабриција

Министарка Јоксимовић навела је да је ово наставак дела посла који имамо са ЕУ, то јест други део ИПА пакета.

- Данас смо потписали 86 милиона евра неповратне помоћи - рекла је Јоксимовић.

Она је навела да највећи део подршке, чак 45 милиона евра, иде у сектор заштите животне средине и остваривање циљева зеленог договора, између осталог за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у Чачку, Сокобањи, Лозници, а 17 милиона за подршку конкурентности, пре свега мање развијеним општинама у Србији.

- Важна ствар је и милион евра за подршку за приступачност јавних објеката, за особе са инвалидитетом и слабом покретљивошћу.

Фото: Принтсцреен

 

- Улагаће се и у систем очувања ваздуха и вода - додала је.

За сектор енергетике, како је навела, биће уложено девет милиона евра, пре свега у енергетску ефикасност.

- Овај новац наменски иде у секторе које сматрамо изузетно важнима.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је фокус на томе "како можемо заједно да се крећемо ван оквира пандемије и вратимо на стари колосек".

- Пакет се фокусира на предузетништво, на средња и мала предузећа, са конкретним фокусом на туризам - каже Фабрици.

Сем Фабрици истакао је да ЕУ и Србија раде на еколошким програмима са циљем очувања климатских услова и заштите животне средине.

Фото: Принтсцреен

 

Потписивање је најављено за 13 сати у Палати ''Србија'', а споразум ће потписати министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Након церемоније потписивања предвиђене су изјаве за медије, саопштила је прес служба председника.

Оно што се данас потписује вреди 86 милиона евра и подељено је у три велике целине:

Први блок се односи на демократију и управљање, што укључује Инструмент за европске интеграције (подржава приближавање правне тековине ЕУ и боље стандарде у одређеном броју сектора) и подршку учешћу Србије у програмима ЕУ као што су Ерасмус + програми за образовање, Хоризонт 2020 намењен истраживању и иновацијама и Цосме за предузетништво. Укупна вредност овог блока програма је 14,5 милиона евра.

У оквиру блока о заштити животне средине, мерама везаним за климатске промене и енергији, постоје две компоненте. Прва је велики програм од 45,55 милиона евра за сектор заштите животне средине. Ово финансирање обезбедиће изградњу капацитета за институције укључене у управљање пројектима намењеним заштити животне средине. Омогућиће регионални мониторинг водних подручја Дунава, Саве и Мораве, као и боље праћење квалитета ваздуха на целој територији Србије. Изградиће се постројења за пречишћавање отпадних вода за градове Лозница, Чачак и Сокобања. Као део подршке, планирана је и подршка националним институцијама које ће оперативно управљати новосадским регионалним системом управљања отпадом. На крају, велики део средстава посвећен је спровођењу иницијалних акција планираних у контексту Зелене агенде.

Очекивани резултати укључују и савремен начин третмана отпадних вода за становништво (по броју еквивалентно за 158.000 грађана) Србије. У циљаним градовима, проценат грађана који имају користи од пречишћавања отпадних вода повећаће се са садашњег просека од 55% на 80%. Подршка новосадским институцијама одговорним за развој и управљање регионалним системом управљања отпадом, омогућиће благовремену примену система у складу са потребним стандардима. Биће успостављени системи за надзор квалитета ваздуха и воде, са модерним јединицама за надзор на целој територији Србије.

Други део тог блока је подршка Регионалном програму за енергетску ефикасност који је посебно намењен за финансирање пројеката у Србији, у вредности од 9 милиона евра. Програм ће подржати пројекте којима ће зграда бити накнадно модификоване, дорађене и адаптиране у складу са стандардима енергетских перформанси утврђених Директивом о енергетским својствима зграда, што ће у будућности довести до смањења емисије угљен-диоксида.

Коначно, велики блок програма (17 милиона евра) посвећен је сектору конкурентности, у оквиру ЕУ плана за економски опоравак (од последица изазваних) ковидом-19. Очекује се да ће ова подршка омогућити унапређење економског раста у циљаним општинама, као и побољшање социјалне инфраструктуре и социјалне кохезије, те надоградњу туристичких / културних објеката и унапређење вештина и способности заинтересованих страна као део примене Стратегије развоја туризма Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)