ПЕТАР ПЕТКОВИЋ: Срби нису писали нон пејпер, нити имамо везе са тим, а због тога се највише напада Александар Вучић

Танјуг

20. 04. 2021. у 21:53

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да нонпејпер о промени граница није документ државе Србије, због чега је, сматра, чудно да се у вези с тима напада председник Александар Вучић.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ: Срби нису писали нон пејпер, нити имамо везе са тим, а због тога се највише напада Александар Вучић

Фото Танјуг

- Ми га нисмо писали, нити имамо икакве везе са њим, али је чудно да се напада председник Србије Александар Вучић у вези с тим - изјавио је Петковић за РТВ

Интересантно је, каже и да они који нападају председника Србије не припадају прошлости, већ се боре за прошлост.

- Њима не одговара јака и успешна Србија, Србија која је лидер у региону. Колико је само било папира и докумената о ''великој Албанији'' и нико није устао да се побуни у вези с тим, да каже да је то комадање Србије и прекрајање граница. Није ми јасно ко су ти који могу да одлучују о будућности Србије, српског народа и српске државе - рекао је Петковић и констатовао да без Београда нема решења за КиМ.

Важно је, каже, и да разумемо да је захваљујући председнику Вучићу питање Косова и Метохије поново интернационализовано, да без Београда нема коначног решења за КиМ и да би у оквиру дијалога требало да се пронађе решење.

Додао је да је оног тренутка када је актуелизовано питање КиМ покренут и унутрашњи дијалог који је трајао скоро годину дана и у оквиру којег је Вучић рекао да је разграничење могуће решење.

- Али, тај прелог је одбијен. Предлог о разграничењу је био допринос српске стране, импулс да нађемо решење за преговарачким столом. Зато постоји дијалог да бисмо пробали неко решење. Да су нас пустили да се договоримо, ми бисмо се договорили, али постоји неко трећи - рекао је Петковић и потврдио да постоји агенда о којој би требало да се преговара.

Требало би, наводи, да се разговара о питању имовине, али Приштина седам година одбија да разговара о томе.

- Када преговарате о имовини то је питање које не можете да решите за 20 дана, када преговарате о несталима, не можете такво питање да решите на три састанка и у пет реченица које ћете да ставите на један папир - навео је Петковић.

Нагласио је, међутим, да нормализација односа никако не може да се деси због ратнохушкачке реторике Аљбина Куртија и Вљосе Османи.

- Србија зна шта значе претње. У десет дана имали смо скрнављење храмова на КиМ и у Штрпцу, Клокоту, Пасјану, Горњој Гучтерици. Када нема дијалога, има инцидената на терену и у нашем је интересу да разговарамо - навео је директор Канцеларије за КиМ и подсетио да је Србија успела да обнови 45 храмова и манастира који су страдали у периоду од 1999. до 2004. године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)