ГРДИ СТРАНЦЕ, ПОМИЊЕ БОЈКОТ: Лидер ССП незадовољан поруком европарламентараца око међустраначког дијалога

С. С. Р.

21. 04. 2021. у 09:43

И ПРЕ него што су њени представници сели за преговарачки сто у другој рунди међустраначког дијалога, Странка слободе и правде заоштрила је сукоб, не само са странкама власти, него и са европарламентарцима.

ГРДИ СТРАНЦЕ, ПОМИЊЕ БОЈКОТ: Лидер ССП незадовољан поруком европарламентараца око међустраначког дијалога

Тања Фајон из ЕП била посредник

Председник ССП Драган Ђилас поручио је у уторак у писму посредницима из ЕП да ако улазе у дијалог са идејом да промене буду козметичке, онда је боље да га и не почињу. Он је незадовољан што европарламентарци "величају парламент без опозиције, улогу председника Скупштине Ивице Дачића, као и резултате из дијалога 2019, који је лажан и без резултата":

- И до нас су, као и до вас, дошле информације да поједини представници земаља ЕУ говоре како опозиција хоће на изборе и само јој треба неки минимални уступак кроз дијалог да би то учинила. Ми нећемо изаћи на изборе који нису избори.

Посланик СНС Александар Марковић је рекао да Ђилас прави увертиру за излазак на улице како би се без подршке грађана вратио на власт:

- У његовом писму се дијалог осуђује на пропаст. Успех дијалога зависи од тога да ли ће Александар Вучић прихватити њихове захтеве. Ђилас може да пожели шта год, да то стави на папир и онда ће свалити кривицу на Вучића - рекао је Марковић, и додао да је у претходној рунди дијалога од 17 предлога опозиције, прихваћено њих 15.

Шеф клуба социјалиста у парламенту Ђорђе Милићевић истакао је да се неки опозиционари поново жале Европи на ток међустраначког дијалога, јер ни овог пута не знају шта желе, осим што би да на власт дођу декретом, а не на изборима:

- Очигледно је да им ништа не одговара, па ни то да се међустраначки дијалог води у парламенту, као и прошли пут. Одустајали су од шанси да одмере своје снаге на изборима, тако да нико други, осим њих самих, није одговоран за политички фијаско за који упорно настоје да оптуже владајућу коалицију. Не осваја се демократија силом, како сте то чинили 5. октобра.

Представници ЕП у уторак су разговарали са посланицима СВМ и ПУПС, у среду ће са Јединственом Србијом, а у четвртак са Странком правде и помирења Муамера Зукорлића.

- Ми ћемо учествовати у дијалогу под посредством ЕП, али и у другом са странкама који не желе медијаторе - рекла нам је потпредседница Скупштине Елвира Ковач (СВМ). - Разговарали смо о питањима мањина, интересовали су се о томе да ли ће избори бити истог датума.

БЕЗ ПОСРЕДНИКА

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Ивица Дачић рекао је да очекује да 26. априла почну разговори оних партија који не желе међународне посреднике. У овом формату учествоваће ДСС, СПАС, Доста је било, Српска радикална странка...

- Позивам све странке, без обзира на то да ли учествују у једном или другом формату, да припреме своје платформе - рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

marko

21.04.2021. 11:25

Gos. Dacicu, razgovor sa svaki je dobar ako se on vodi normalno i ako predstavnici tih u cije ime razgovaraju imaju svoje mesto u drustvu i biracima.Posmatrajuci opozicuju ili bolje receno one koji se predstavljaju kao kolovode opozicije ne vidim uopste nista.Niti su te partije ucestvovale na izborima niti imaju bilo koji broj biraca na koje mogu da racunaju izuzev onih pa koji izlazi na ulice i naplacuju svoje hodanje ulicama.I da skratim koga predstavljaju ti ist Djilas Borko Jeremic i druzina.Bilo bi dobro da izadu na izbore da predu cnzus da imaju biracko teloi onda mozemo govoriti o opoziciju.To je pljuvanje po demokratiji i slobodi izbora.Narod odlucuje o tome ko ce da im vodi drzavu i to moraju da prihvate svi.Uplitanje pojedinaca iz EU u politiku jedne suverene drzave je protiv svih zakona te iste EU.Ti ist isluzeni u svojim zemljama ne mogu ni u lokalne novine grada iz koga dolaze a kamoli na binu drzave.I ti treba da nam kazu sta i kako treba da mi uredujemo u nasoj drzavi.Dosta zla su nam doneli vreme je da im kazemo DOSTA je vase pameti svima nama.