ТАЊА ЗОВЕ ЗА СТО САМО БОЈКОТАШЕ? Почеле консултације европосланика са српским парламентарним странкама

Д. М.

20. 04. 2021. у 07:30

ПРИПРЕМЕ за међустраначки дијалог у понедељак су и званично стартовале, одвојеним онлајн консултацијама посредника из Европског парламента са напредњацима и социјалистима.

ТАЊА ЗОВЕ ЗА СТО САМО БОЈКОТАШЕ? Почеле консултације европосланика са српским парламентарним странкама

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Посланичку групу СНС предводили су шеф напредњака у Скупштини Александар Мартиновић и његова заменица Сандра Божић, која за "Новости" каже да су упознали представнике ЕП са садржајем своје платформе, која се бави различитим питањима од интереса за грађане наше земље:

- Њихов интерес се налази у фокусу свих наших предлога. Реч је о тексту који ће представљати окосницу разговора који ће се водити на ову тему, како на колосеку дијалога у присуству странаца, тако и на оном другом, који обухвата значајнији број политичких странака и који је репрезентативнији у погледу броја људи чије је политичко мишљење заступљено. У свим разговорима сигурно ћемо водити рачуна о достојном поштовању суверенитета и независности наше земље, о достојанству нашег народа јер су та питања основ политике коју предводи председник Александар Вучић и коју смо ми изабрани да заступамо на сваком месту.

Ђорђе Милићевић, који је са Жарком Обрадовићем заступао СПС, каже, за "Новости", да је разговор био конструктиван и озбиљан:

- Учествоваћемо у разговорима на оба колосека, односно и у дијалогу без посредника из ЕП, а који жели један број странака, како бисмо што боље сагледали све сугестије и предлоге.

Шеф парламента и СПС Ивица Дачић у уторак ће заказати разговоре са политичким странкама које желе дијалог без међународних посредника и најавио да ће на те састанке позвати и Вучића. Ти разговори требало би да почну у наредних десетак дана.

Европарламентарци су саопштили да ће обавити консултације и са странкама које нису у Скупштини. Међутим, копредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура демантовала је изјаву европосланице Тање Фајон да су позвали све опозиционе странке који желе да учествују у међустраначком дијалогу:

- Према мојим сазнањима, изјава госпође Фајон односи се само на део опозиције који је бојкотовао претходне изборе. Плашим се да ће се поновити грешка као и прошлог пута када је Фајонова нескривено заступала интересе оних странака које су блиске социјалдемократској групацији у ЕП. Нису политичке странке у Србији на послужавнику са којег ви бирате саговорнике према личним афинитетима - истакла је Мацура.

БОШКО ТРАЖИ ДИРЕКТНЕ ПРЕГОВОРЕ

ЛИДЕР Двери Бошко Обрадовић поднео је у понедељак председнику Народне скупштине, председнику Републике и посредничкој мисији ЕП предлог формата међустраначког дијалога. Двери предлажу да разговоре, с једне стране, води владајућа коалиција на челу са Вучићем и Дачићем, а, с друге, представници опозиције која је бојкотовала изборе - Двери, Народна странка, ССП, ДС и ДјБ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)