ИНТЕРВЈУ Ђорђе Милићевић: Хоћемо разговоре, никако ултиматум

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

19. 04. 2021. у 09:09

ОЧЕКУЈЕМО одговоран и конструктиван приступ, сугестије за побољшање изборних услова, критике, ако их има, а не ултиматум који су нам опозиционе странке поставиле на првој рунди прошле године - прихватите наша 42 услова или бојкот.

ИНТЕРВЈУ Ђорђе Милићевић: Хоћемо разговоре, никако ултиматум

Фото Танјуг

Зато смо и предложили да се сугестије оних који напусте преговоре не нађу у завршном документу.

Са овим ставом, на данашњи почетак "другог полувремена" међустраначког дијалога под покровитељством Европског парламента иде потпредседник СПС и преговарач испред социјалиста Ђорђе Милићевић.

* Очекујете ли да ће овога пута доћи до договора и да ће сви изаћи на изборе?

- Очекујем да сви остану до краја, да се направи договор на добробит грађана, како би их што више изашло на изборе, као и да у трку уђе што више политичких организација.

* Може ли да се деси да дође до крупнијих промена после дијалога?

- Тражимо да један од принципа буде да нам из ЕУ не спочитавају да мењамо изборна правила у изборној години, што није пракса. Прошли пут, када смо изменили законе, добили смо негативне оцене баш због промене правила у години када се гласало, иако је дијалог био под покровитељством ЕП. Пропорционални систем одсликава одраз политичке реалности. Ако бих размишљао о промени, то би био комбиновани - пропорционално персонализовани. То значи да не можете изгубити ниједан глас из кутије, један део мандата са листе се опредељује на основу резултата, а други како странке одлуче. Системом закључаних листа се губи мотивација страначких представника, али и бирача. Јер, 250. на листи зна да је мало вероватно да буде посланик, а и зашто би његови бирачи онда гласали?

* Дијалог ће ићи са странкама које хоће медијацију ЕУ, и са онима који хоће директан разговор. На којем ћете ви учествовати?

- Сагласни смо да водимо два дијалога. Не можете никога дискредитовати.

* Социјалисти се залажу за заједничке изборе на републичком, председничком и градском нивоу. Да ли сте и за јединствену листу са СНС и једног кандидата за председника - Александра Вучића?

- Залажемо се за изборе на три нивоа следеће године. Сада је то и рационално због ситуације са вирусом корона и било би неодговорно да их раздвајамо. Што се тиче изласка на изборе, о најважнијим питањима, као и увек, одлуку ће донети председници СПС и СНС, Ивица Дачић и Александар Вучић. Дачић је био јасан када је рекао да ако се опозиција уједини и власт треба да иде око једног заједничког фронта. Није реч о партијском и страначком интересу. То је стратешко питање.

БЕЗ РАЗГОВОРА У ЛОБИЈУ

- Важно је да саслушамо све политичке странке и то је непристрасност. Не желимо никога да дисквалификујемо. Ако је договор да се дијалог води у институцијама, у овом случају у Скупштини, онда нека буде тако. А не да са делом политичких странака разговарате по хотелским лобијима - наводи наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)