ПРИШТИНА OПЕТ ПРЕКРШИЛА СПОРАЗУМ: Ваде се на корону да забране посете, а Брисел ћути

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

17. 04. 2021. у 08:05

ОД почетка ове године власти у Приштини су барем пет пута забраниле уласке из централне Србије на територију Космета, кршећи тако споразуме о слободи кретања и о посетама званичника.

ПРИШТИНА OПЕТ ПРЕКРШИЛА СПОРАЗУМ: Ваде се на корону да забране посете, а Брисел ћути

Фото: Архива "Новости"

На мети њихове дискриминације нису више само политичари, већ и спортисти, новинари, хуманитарци...

Најновији пример је рампа за директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Петра Петковића који је у петак и данас требало да посети Покрајину, за шта су као изговор косовске власти нашле "ситуацију са вирусом корона".

- Апсурдно је позивање на епидемиолошку ситуацију на КиМ, јер о пандемији нису размишљали када смо желели да вакцинишемо грађане са KиМ или када је Београд имао најбољу намеру да донира одређени број вакцина Приштини, него се ковида у Приштина сете када хоће да забрањују посете - навео је Петковић, додајући да је он, као и његов тим, примио обе дозе вакцине против ковида 19.

Петковић је у Звечану требало да уручи кључеве 12 новоизграђених станова, а у Грачаници да посети Луку Димитријевића (19) кога су у среду увече претукла тројица Албанаца.

- Не знам шта размишљају Курти и влада Приштине када главном преговарачу забрањују улазак. Ово је директно кршење свих споразума постигнутих у Бриселу, посебно оних којима се регулише слобода кретања, али је и јасна порука Београду да у политичким лидерима у Приштини нема искреног саговорника за дијалог и политику која је окренута будућности - рекао је Петковић, који је навео да су о потезу Приштине обавештене све релевантне институције.

Фото Танјуг

Претходно, Петковићу је улазак на КиМ забрањен и 14. јануара, када је намеравао да обиђе поплављена подручја у српским срединама и да угроженим домаћинствима уручи хуманитарну помоћ. Портпарол ЕУ Петер Стано тада је рекао да је посета директора Канцеларије за КиМ била најављена на "одговарајући начин, у складу са модалитетима које су договориле обе стране", указујући да тај споразум не треба политизовати.

Према договорима из Брисела, од 1. децембра 2014. године, на снази је процедура која важи за посете званичника и која предвиђа да свака страна именује по једног који може редовно да иде у посете, по поједностављеним правилима. Са српске стране одређено је да то буде директор Канцеларије за КиМ и за његов долазак довољно је да се Приштини доставе логистичке информације како би се омогућила припрема посете.

За долазак на КиМ председника, премијера, заменика премијера, председника Скупштине и министара унутрашњих послова, спољних послова и одбране, процедура је другачија и подразумева да се обавештење официру за везу упути најмање 72 часа унапред и да се евентуални приговори саопште у року од 48 часова. Ако у том року нема одговора, сматра се да је посета одобрена.

Фото: Фејсбук/Рукометни клуб Ариље

КОМЕ ЈЕ СВЕ УСКРАЋЕН ДОЛАЗАК

* 28. фебруара 2021. - члановима рукометног клуба Ариље који су кренули на меч са РК Трепча у Косовској Митровици

* 28. јануара 2021. - помоћнику директора Канцеларије за КиМ Игору Поповићу, без образложења

* 18. фебруара 2021. - на Јарињу екипи РТС-а саопштено да не може да уђе на КиМ

* 16. јануара 2021. - лидеру СДП Расиму Љајићу који је хтео да присуствује обележавању треће годишњице убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици

* 27. децембра 2020. - Милораду Арлову, председнику бањалучког Одбора за помоћ Србима на КиМ, који је хтео деци са КиМ да уручи новогодишње пакетиће и новчане стипендије

* 23. новембра 2020. - Делегација града Београда, предвођена замеником градоначелника Гораном Весићем заустављена на Јарињу уз образложење да Весићев долазак на КиМ "представља опасност по безбедност Косова".

Фото: Танјуг

РОК ЗА СУДИЈЕ И ВЕРСКЕ ПОГЛАВАРЕ

КАДА је реч о већини министара, потпредседницима Скупштине, директорима канцеларија Владе и безбедносних агенција, председницима Уставног и Врховног суда, јавном тужиоцу, као и свим другим који имају физичко обезбеђење, рецимо, верским поглаварима, њихове посете морају да се најаве најмање 48 часова унапред. Приговори морају да стигну у року од 24 часа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)