СЕВЕР КИМ КАО ЈУЖНИ ТИРОЛ, РС ДЕО СРБИЈE: Ево како изгледа Балкан по "нон-пејперу" Јанеза Јанше (МАПА)

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

16. 04. 2021. у 07:26

У НЕЗВАНИЧНОМ документу под називом "Западни Балкан - пут напред", који је наводно словеначки премијер Јанез Јанша предао председнику Европске комисије Шарлу Мишелу у фебруару, кроје се границе на нашим просторима по принципу - тзв. Косово се уједињује са Албанијом, уз посебан статус за део са већински српским становништом, по узору на Јужни Тирол, Република Српска се заузврат припаја Србији, а већина хрватских кантона у БиХ постаје Хрватска.

СЕВЕР КИМ КАО ЈУЖНИ ТИРОЛ, РС ДЕО СРБИЈE: Ево како изгледа Балкан по нон-пејперу Јанеза Јанше (МАПА)

Фото: АП

Садржај наводног "нон-пејпера" о распаду Босне и Херцеговине појавио се јуче у словеначким медијима, иако су претходних дана из ЕУ, али и Љубљане понављали да он не постоји. Портал "Нецензурисано" тврди да се у уводу документа спомињу нерешена национална питања Срба, Албанаца и Хрвата, уз коментар да су чак и након завршетка ратова и Дејтонског споразума, кључна питања остала да лебде, те да осим Турске и "неколико политичара наклоњених БиХ нико није задовољан ситуацијом у овој земљи".

Наводи се и оцена да Србија, Хрватска и Албанија тренутно имају стабилне владе и да су политичари способни да доносе стратешке одлуке, а сва решења која се помињу убрзала би преговоре о чланству земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да није видео никакву иницијативу, па није спреман да осуђује или хвали нешто што није видео.

- Изненађен сам лицемерјем београдске чаршије која говори о нечему о чему не зна ништа. Зар стварно верујете да ви знате ако ја не знам. Скрећем пажњу на аутошовинизам који је изражен код дела српске елите која мисли да је потребно казнити свакога ко сматра да Србија мора нешто да добије. А нико од њих није скочио да каже ниједну реч, а свакога дана комадају Србију и тиме се хвале. Па, вама је морална вертикала Европски парламент који је упутио захтев за пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова, да то учине. Кад неко други каже, хајде да разговарамо о односима на Балкану кажу - е ђубре једно... Треба само Србија да се комада, то је богоугодно дело.

Фото: Портал "Нецензурисано"

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је казао да је идеја о мирном разлазу одговор на немогућност БиХ да нормално функционише што признају и они који је воле и они који је не воле.

- Опцију мирног разлаза треба ставити на сто као релевантну и легалну. Овде видим острашћеност у погледу повезивања и самог Вучића и људи из Србије, али и нас из Српске, као да смо нешто страшно учинили зато што се залажемо за мир. Моја концепција свега је мирни разлаз, а не рат. А, фаворизују се они који су за рат и који би прихватили БиХ по концепту унитарне Босне, а то су друга два члана Председништва БиХ. Србија ће морати више да се пита на Балкану, а погледајте лицемерје многих који признају независност тзв. Косова, док одбијају да подрже Републику Српску.

БУДИМПЕШТА

У МЕДИЈИМА се спекулисало да Словенци нису могли изаћи са овом идејом без мига већих чланица ЕУ - највероватније Немачке. Словеначки медији су јуче помињали да Словенци нису писали текст него су само помогли у његовој дистрибуцији, а наводно је могао бити написан у Будимпешти.

Друга два члана Председништва БиХ - Џаферовић и Комшић, истакли су да неће дозволити да се атакује на територију те државе, њену независност и интегритет.

- Никада се више ништа у БиХ неће моћи одлучити без нас који смо пупчаном врпцом везани за нашу домовину БиХ, коју волимо и ценимо и то треба да знају сви који БиХ гурају у рат - рекао је Џаферовић. - Сада би неки картографи да одвајају делове БиХ у којима су извршени геноцид и масовни злочини. Они би да награђују оне који су то урадили. То је антицивилизацијски и варварски.

Комшић је рекао да идеја из наводног словеначког "нон-пејпера" није непозната, да је БиХ нуђена и пре рата:

- Ово што се данас рађа из те идеје је у дубини душе мотивинисано антиисламизмом и антисемитизмом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Jovan

16.04.2021. 07:47

Počela je intrvencionistička igra Bajdenovih jastrebova, sad se čeka odgovor na provokaciju. Ispipavanje terena i podrška koju ima Srbija i od kojih država. Reakcija Grčke, Rusije i Kine na ucene zbog Kim su uvertira za Balkan. Za Ukrajina im je bitna reakcija Turske i odmeravanje za pokretanje sukoba niskog intenziteta.Kriza je očigledno pokrenula i geopolitički procese i moguće sukobe za potrebe zapadnih ekonomija.

sMILE

16.04.2021. 08:31

Mapa vam ne valja, Hrvatskoj je pripojena muslimanska zapadna Bosna i srpske zapadnokrajiške opštine. Oboje je važno jer su veza zapadne Bosne i centralne. Hrvati se mogu nadati zapadnom Mostaru, Livnu, Duvnu i još par opštine, što je bolje nego da nestanu, ostalo ih je 200 000, kao i Srba u Hrvatskoj. Tiha "Oluja".

Ja sam

16.04.2021. 08:40

Срби и Србија не смеју да се одрекну свете земље Косова и Метохије ни за 5 Крајина и 10 Република Српских. Ако то икад дозволимо себи, не заслужујемо да иједан Србин остане да ходи земљом.

Komandant 1001

17.04.2021. 14:44

Džaba vam crtanje karata država, kada je onaj suludi kralj Aleksandar poderao kartu predsednika USA Wilsona, sa državom Srbijom, sa onim krajevima gde su Srbi većina, a nikave Jugoslavije i sajedinjenje sa gubitničkim državama.