ОДКБ ИЛИ НАТО ПАКТ? Лазански о пристисцима са запада и војној будућности Србије

Novosti online

14. 04. 2021. у 19:07

АМБАСАДОР Републике Србије у Руској Федерацији, Његова екселенција Мирослав Лазански изјавио је да Србија намерава да остане војно неутрална.

ОДКБ ИЛИ НАТО ПАКТ? Лазански о пристисцима са запада и војној будућности Србије

Фото: Архива Новости/Депоситпхотос/илустрација

- Србија је војно неутрална земља. Не желимо бити члан било ког војног блока - ни ОДКБ, ни НАТО - казао је дипломата.

Лазански каже да Србија не размишља о учлањењу у ОДКБ.

- Не. Не размишљамо о томе. Али наша позиција је неутрална. Ми се придржавамо ове позиције - рекао је Лазаснки за РИА Новости.

Дипломата је поновио став Србије да неће куповати западни гас по неповољнијим сценама, те одговорио на питање о могућности западних санкција због таквог српског става.

- Чини ми се да није у њиховом интересу да Србији уводе санкције. Напокон, сада није 1999. година, свет се променио. Ако се изрекну санкције, оне се морају увести преко УН-а. И тако, када једна држава наметне санкције другој, заобилазећи УН, то представља кршење међународног права. Чини ми се да Западу није у интересу да било каквим ограничењима компликује ситуацију у Србији. Сваки притисак Запада на Србију гура је према Русији и Кини. Мислим да на Западу постоје људи који ово разумеју - изјавио је Лазаснки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mapko

14.04.2021. 21:36

Srbija nije vojno neutralna zemlja, jel to mora biti u ustavu drzave, a ne preko neobavezne deklaracije. Jel deklaracija moze svaka vecina u parlamentu menjati, ustav malo teze. A za kraj, slazem da Srbija mora biti deo vojnog "ОДКБ", da se vise nikad ne ponovo NATO zlocine.