ДА ЛИ ЋЕ ГРЧКА ПРИЗНАТИ ТЗВ. КОСОВО? Дипломата Зоран Миливојевић о притсицима на Атину

Танјуг

14. 04. 2021. у 17:12

У ОВОМ тренутку нема елемената који би указивали на то да би Грчка признала независност тзв. Косова, оценио је некадашњи дипломата Зоран Миливојевић који изјаве да ће Атина променити свој став по том питању види као шпекулације у функцији политичког притиска.

ДА ЛИ ЋЕ ГРЧКА ПРИЗНАТИ ТЗВ. КОСОВО? Дипломата Зоран Миливојевић о притсицима на Атину

Фото: ЕПА

Миливојевић коментаришући тврдње Дејвид Филипса и Данијела Сервера да ће Грчка променити став и вероватно признати тзв. Косово, као аргумент да то Грчка неће урадити између осталог наводи питање Кипра који је за Грчку од прворазредног националног интереса, као и да странка која је сада на власти у Грчкој, Нова демократија има јасан став око тог питања.

- Влада премијера Мицотакиса и политичка платформа Нове демократије чврсто стоји на принципијелним позицијама везаним за тај став - каже Миливојевић.

Напомиње да константно постоји притисак још од раније на Грчку и то зато што она нема унутрашњи проблем који би од ње захтевао принципијелни став по том питању, као што имају Шпанија са Гибралтаром и Каталонијом, Кипар, Румунија везано за мађарску мањину, али и за Молдавију, Словачка везано за мађарску мањину.

Миливојевић сматра да поруке из невладиног сектора САД су по правилу провокативне и више срачунате на тестирање и отварање теме у функцији притиска, изазивања политичких тензија, стварања неповерења.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Миливојевић сматра да постоји интерес и у Вашингтону и у Бриселу да се он настави, али питање је, каже, да ли ће то бити технички наставак дијалога или суштински.

Истиче да ако се крене од онога што нуди Аљбин Курти, односно од политике реципроцитета - узајамног признавања, онда нема шансе чак ни за технички дијалог.

- За наставак дијалога мора бити испуњено да платформа буде одговарајућа ономе што нуди реалполитика на терену, значи нема разговора о статусним питањима, већ о нормализацији, о ономе што иде у корист људима и животу на терену, социјала, слободна кретања, отворена нерешена питања, све то у функцији нормализације и друга ствар је формирање заједнице српских општина - казао је Миливојевић.

Осврнуо се и на промовисање великоалбанске идеје Куртијевог "Самоопредељења" и казао да премијер приштинске владе ту идеју промовише на директан начин тако што формира партију и учествује на парламентарним изборима у Албанији и формира партију у Северној Македонији.

- Остварује програм који у себи има идеју ''велике Албаније''. Више не говоримо у теоријском смислу о томе, већ је то потпуно јасно - каже Миливојевић.

Додаје да Курти полази од тога да је питање Косова и Метохије решено и "да су "Косово и Метохија албански" и великоалбанску идеју промовише ван јужне покрајине Србије".

- То је све скупа опасно јер у промоцији великоалбанске идеје рачуна на радикалне приступе, на оно чиме се и ОВК својевремено оријентисала и покушавала на тај начин да заврши посао - сматра Миливојевић.

Неспорно је да Курти албанско питање на Балкану хоће да реши на штету суседних држава - Србије, Северне Македоније, Црне Горе, али и Грчке јер "велика Албанија" све то подразумева, каже Миливојевић који сматра спорним то што у свему томе нема реакције међународне заједнице.

- Свака толеранција тога иде против мира и стабилности на овим просторима - казао је Миливојевић.

Уколико Самоопредељење уђе у парламент након избора у Албанији, то ће значити верификацију те политике.

- Проблем је и то што Курти више није лидер партије у опозицији, већ има власт у Приштини и његова одговорност је много већа него када је у опозицији и он сада има инструмента којима може директно да утиче на мир и стабилност у региону - закључује Миливојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)