ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ЈЕ ОД СРБИЈЕ СТВОРИЛА ЛИДЕРА: Фајненшел тајмс хвали Србију - ЕУ треба да се стиди

Novosti online

13. 04. 2021. у 21:33

ФАЈНЕНШЕЛ тајмс објавио је текст о "вакцина дипломатији" српског председника Александра Вучића у којем се објашњавају како је Србија постала лидер у региону, али и Европи.

ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ЈЕ ОД СРБИЈЕ СТВОРИЛА ЛИДЕРА: Фајненшел тајмс хвали Србију - ЕУ треба да се стиди

Д.Миловановић

У бетонској дворани из доба социјализма поред реке Саве, Србија мења своју међународну репутацију и показује да дипломатија вакцина не припада само глобалним силама  - овим речима почиње чланак у Фајненшел тајсу.

Лист наводи да председник Александар Вучић има добре односе са Пекингом и Москвом, те да је наручио милионе вакцина и са истока и са запада. Као резултат тога, Србија је међу првим европским земљама која "управља убодима" произведеним у Кини, заједно са руским Спутњиком В, Фајзером, АстраЗенеком и Модерном. До средине априла, готово 43 дозе су дате на сваких 100 људи.

Они такође наводе да је Београд поделио вакцине са земљама региона, те да су десетине хиљада људи са целог Балкана у последње време долази у Србију да се вакцинишу.

У тексту се говори и о некадашњој Југославији и о томе како су односи на Балкану били донедавно уздрмани, чак и непријатељски, али је сада ступило једно ново раздобље у односима, а све то захваљујући председнику Србије и његовој несебичној одлуци да подели вакцине са грађанима околних земаља.

"Многи у региону сада са захвалношћу гледају на успех Србије у вакцинацији. Овакво позиционирање Београда као регионалне престонице враћа се у друго доба, када је Београд био главни град Југославије и средиште покрета несврстаних - политике уравнотежења коју је тада креирао маршал Јосип Броз Тито", пише Фајненшел тајмс, те додају:

"Почетком марта, Вучић је лично испоручио 10.000 доза вакцине АстраЗенеца у Босну и Херцеговину, након сличних донација Црној Гори и Северној Македонији. Његова влада наставља да донира дозе широм Балкана, док је ЕУ тек крајем марта дала Босни првих 49.800 доза, набављених путем механизма Ковакс".

Због тога што је Србија имала вакцине прва, због тога што има широк спектар понуде вакцина, као и због "вакцина дипломатије" Вучић је понизио Европску унију која то себи није смела да дозволи, пише Фајненшел тајмс.

Фото: Принтскрин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Milena

14.04.2021. 07:55

Aleksandar Vučić je uradio veliki posao za svoj narod na vreme im je obezbedio dovoljno vakcina. Kao i za nesebičnu pomoć regionu sve pohvale čoveku koji se sam izborio u vreme kada ni mnogo jače zemlje ne mogu da zbrinu svoje stanovništvo.

Vandicar

14.04.2021. 08:24

Objektivno i istinito informisanje se sa zapada ovim tekstom moze postepeno vracati na scenu ako bi se nastavilo sa zeljom da se politički diskurs zapada uravnotezi sa potrebom za mirnim resenjima stanja na Balkanu. Moderni politicari, a i oni balkanski, ne mogu vise da budu u konfliktu sa drugima, priuceni populisti već obrazovani, mudri, kooperativni, razumni i eticni vizionari i diplomate.

Sasa

14.04.2021. 09:30

ЕУ је у овом случају подбацила,и то много,док је Србија повукла праве потезе,и то сви виде! Када би мање гледали сопствене интересе,а мало више се занимали за људе,и њихове животе,другачији би резултати били и у Еу!