ЈОШ ЈЕДНА СИЛА УЗ НАШУ ЗЕМЉУ: Кина на седници СБ УН поручила - Поштујте територијални интегритет Србије

Novosti online

13. 04. 2021. у 20:14

ПРЕДСТАВНИК Кине оценио је на данашњој седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији да је косовско-метохијско питање кључно за мир и стабилности на Балкану и у Европи и истакао да је важно да Београд и Приштина поступају у оквиру Резолуције 1244 СБ УН како би нашли решење прихватљиво за обе стране.

ЈОШ ЈЕДНА СИЛА УЗ НАШУ ЗЕМЉУ: Кина на седници СБ УН поручила - Поштујте територијални интегритет Србије

Фото: Принтскрин

Представник Кине нагласио је да у овом процесу треба да се поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Србије.

Он је подсетио да је дијалог у застоју од децембра прошле године и поручио да се Кина радује његовом наставку и цени спремност српске стране да разговара.

Истовремено је нагласио да се мора имплементирати оно што је раније постигнуто у оквиру дијалога и поручио да би тзв. Косово требало да примењује постигнуте споразуме и што пре учини ефикасне напоре за формирање Заједнице српских општина.

Он је подсетио да су у протеклих шест месеци односи две стране генерално били стабилни.

- Јачање јединства између етничких група је једини начин да се постигну мир и стабилност на Косову - рекао је он.

Представник Кине нагласио је да његова земља цени рад УНМИК-а и позвао да се заштити особље УН.

Указао је и да пандемија Ковида-19 представља претњу по здравље свих етничких група на КиМ и указао да је Србија обезбедила вакцине за КиМ у областима где живе Срби.

Он је нагласио да би међународна заједница требало да обезбеди фер расподелу вакцина и поручио да би обимна вакцинација требало да се спроведе на начин који омогућава узајамно поверење између етничких група.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)