"ПОТПУНИ АПСУРД, СТАЊЕ ПОНИЖАВАЈУЋЕ": Селаковић упозорио свет на нападе на српске светиње на КиМ!

Танјуг

13. 04. 2021. у 17:35

ШЕФ српске дипломатије Никола Селаковић данас је у обраћању на седници Савета безбедности УН посвећеној КиМ, посебно указао на бројне физичке нападе на објекте Српске православне цркве на Космету, истичући да се само током две недеље, чак седам православних објеката у покрајини нашло се на мети вандала, али скренуо пажњу и на случај манастира Дечани.

ПОТПУНИ АПСУРД, СТАЊЕ ПОНИЖАВАЈУЋЕ: Селаковић упозорио свет на нападе на српске светиње на КиМ!

Фото: Ж. Кнежевић

Селаковић је истакао да је понижавајуће стање у којем се налази српска културна и духовна баштина на простору КиМ, укључујући и четири споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска - Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија.

Навео је и да је манастир Високи Дечани најчешће нападани објекат културне баштине на КиМ.

- Уместо решења за проблем угрожености српске баштине, која је и вредан део европског хришћанског наслеђа, Приштина је реаговала негацијом проблема и тврдњом да је самопроглашено Косово оаза верске толеранције и мултикултуралности. Таквим приступом Приштине, српска културна баштина се додатно угрожава - рекао је Селаковић.

Он је истакао да је читав случај прерастао у потпуни апсурд, тиме што је невладина организација која себе назива Савет за заштиту људских права и слобода, иначе блиска политичким структурама у Приштини, прошлог викенда затражила да се против игумана манастира Дечани Саве Јањића покрене истрага због ратних злочина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)