МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ И ЊИХОВ ИГУМАН У ОПАСНОСТИ: Постали предмет новог таласа медијске хајке приштинских политичара и медија

Novosti online

12. 04. 2021. у 12:30

ОД објаве организације Еуропа Ностра да је уврстила манастир Високи Дечани међу седам најугроженијих споменика културног наслеђа Европе (8.4.2021), ова српска, хришћанска светиња и њен игуман, о. Сава Јањић, постали су предмет новог таласа медијске хајке приштинских политичара и медија.

МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ И ЊИХОВ ИГУМАН У ОПАСНОСТИ: Постали предмет новог таласа медијске хајке приштинских политичара и медија

Фото П. Милошевић

Обелодањени су претходни неуспели покушаји Албина Куртија и Вјосе Османи да спрече доношење такве одлуке, али и потпуна сукобљеност већинског дела албанске јавности са стварношћу, разумом и основним историјским чињеницама о манастиру Високи Дечани и рату 1999. године.

Стварну опасност представља захтев приштинског тзв. Савета за заштиту људска права и слобода да се против игумана о. Саве покрене истрага због „ратних злочина“  (11.4.2021). Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије одавно упозорава на хапшења Срба због тобожњих ратних злочина, на лакрдије од судских процеса и драконске затворске казне којима се они подвргавају на Косову и Метохији.

Овом приликом, међутим, упозоравамо да је управо тзв. Савет за заштиту људских права и слобода у марту 2004. године дао знак за почетак Погрома над Србима Косова и Метохије и уништавања њихових светиња. Према извештају организације ОСЦЕ из априла 2004. о улози медија у овим догађајима, председник Савета Хаљит Берани био је један од првих покретача медијске харанге која је довела до мартовског Погрома.

Упозоравамо српске државне органе да их привремена НАТО окупација Косова и Метохије не може амнестирати од историјске и законске одговорности за безбедност наших светиња и сународника. Позивамо српску јавност и медије да пажљиво прате и реагују на искушења и страдања кроз која пролазе манастир Високи Дечани, наше светиње и наш народ на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)