САВА ЈАЊИЋ О ОПТУЖБАМА ИЗ ПРИШТИНЕ: Блажени сте када вас срамоте и прогоне лажући

Д.Зечевић

12. 04. 2021. у 08:07

ИГУМАН манастира Високи Дечани Сава Јањић назвао је “лажима и увредама” оптужбе за ратне злочине које су изнете на његов рачун у појединим приштинским медијима а које је пласирао Савет за заштиту људских права из Приштине.

САВА ЈАЊИЋ О ОПТУЖБАМА ИЗ ПРИШТИНЕ: Блажени сте када вас срамоте и прогоне лажући

Фото: Танјуг

Јањић је поводом лажних оптужби о наводним ратним злочинима које је изнео овај тзв. Савет а пренели приштински медији огласио на твитер налогу :

- Поводом лажи и увреда на мој рачун у неким косовским медијима, могу само да одговорим речима Господњим:  ”Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима- поручио је Јањић на Твитеру.Иначе,претходно је Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио истрагу против игумана Јањића због наводних ратних злочина.Поводом ових оптужби огласила се Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију која је одбацила као неосноване оптужбе на рачун Јањића и оценила их као покушај косовских Албанаца да се прикрије истина о угрожености тог светог места.

- Оптужбе које су данас пласиране на рачун игумана манастира Високих Дечани, оца Саве Јањића пажљиво су смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености овог светог места, које се због учесталих напада екстремиста пуних 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага. Такве бесмислене оптужбе, не само да немају никакво утемељење у реалности, него су и лицемерни покушаји да се тезе замене и монаси прогласе ратним злочинцима. Њима се, међутим, додатно црта мета на чело игумана Дечана, а ова светиња проглашава легитимном метом, јер јој се оспорава њен духовни и верски значај и улога?! -истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да од тренутка када је организација "Европа ностра" сврстала манастир Високи Дечани на листу седам најугрожених локалитета у 2021. години, не престају покушаји Приштине да релативизује ово чињенично и доказима поткрепљено стање.

- Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсекао главу 1999. године. Зато су апсурдни покушаји да се самозвано Kосово самопрогласи оазом мултикултуралности и верске толеранције, када свакодневно имамо инциденте на терену о којима је обавештена и Европска унија, као и све релевантне међународне институције на Kосову и Метохији-закључује се у саопштењу за јавност Канцеларије за Косово и Метохији повоодом оптужби албанских власти на рачун игумана Високих Дечана Саве Јањића.

СРПСКА ЛИСТА - НАЈОШТРИЈА ОСУДА

И Српска листа најоштрије је осудила притисак Савета за људска права на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића и Српску Православну Цркву уопште због изречене истине о угрожености српских светиња на Косову и Метохији, која је констатована од стране независних међународних институција, и овом приликом јавно позивамо Владу у Приштини и остале институције да се ограде од оваквих ставова а одговорне који спроводе кампању криминализације оца Саве Јањића позову на одговорност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)