ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН БОРБИ ЗА ПРАВДУ: Шта је Ремзи Кларк, искрени пријатељ Србије, говорио у разговору за “Новости”

М. Б. - Е. Б. Т.

12. 04. 2021. у 10:00

У ЊУЈОРКУ је, у 94. години, минулог викенда, преминуо Ремзи Кларк, копредседник Међународног комитета "Слободан Милошевић". Био је један од најбриљантнијих Американаца савременог доба, некадашњи високи функционер у министарству правде у Кенедијевој и Џонсоновој администрацији, министар правде, државни тужилац..., човек који је бранио жртве америчке агресије широм света.

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН БОРБИ ЗА ПРАВДУ: Шта је Ремзи Кларк, искрени пријатељ Србије, говорио у разговору за “Новости”

Фото: М.Б.

Тој племенитој борби, како истиче Владимир Кршљанин, секретар Међународног комитета "Слободан Милошевић", Ремзи Кларк је посветио последњих пет деценија свог живота:

- Ми Срби смо имали част да то у пуној мери осетимо и са разлогом ћемо га увек памтити као једног од наших највећих пријатеља.

Кларк је у више наврата боравио у нашој земљи, дижући глас против бесомучне НАТО агресије и стајући у одбрану, како нашег народа, тако и тадашњег руководства. Посебно је истицао да хашки суд треба да престане с радом, а сви његови заточеници, међу којима и Слободан Милошевић, треба да буду предати суђењима у својим државама.

У разговору за "Новости", 2005. године, истакао је да је против воље САД, стотину земаља потписало Повељу за оснивање Међународног кривичног суда у Риму, који би судио и Америци због ратних злочина, које су у свету чиниле њене војне снаге:

- Своје овладавање Уједињеним нацијама, САД су искористиле за демонизацију многих нација, надасве Срба. Али, контрола САД над УН дефинитивно мора да прође! Први корак за то је поменути будући, легални Суд у Риму, који ће бити основан уместо илегалног хашког, чијим оснивањем је грубо прекршена Повеља УН, што је иницирала државни секретар САД Медлин Олбрајт. Хашки суд подразумева, да нико у свету није поштеђен од силе САД - рекао је, између осталог, тада Кларк.

Са осведоченим пријатељем нашег народа разговор смо водили у Кући норвешко-српског пријатељства у Горњем Милановцу. Све време на глави је држао српску шајкачу. на питање зашто се САД противе оснивању римског трибунала, као замене за хашки имао је јасан одговор:

- Зато што ће римски имати јурисдикцију и над САД, што ће морати да подиже оптужнице и против САД и њихових функционера, због безразложних ратова против бивше Савезне Републике Југославије, Авганистана, Ирака... И злочина.

АМЕРИЧКА АГРЕСОРСКА ПОЛИТИКА

Кларк је у разговору, за "Новости", сведочио да у САД никад није имао проблем зато што беспоштедно оптужује америчке власти да воде агресорску политику према многим државама и народима:

- Док сам жив, нико ме не може зауставити на овом мом путу - рекао нам је поносно Кларк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)