ВЕЛИКА ШАНСА ЗА ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ: Лазански предао акредитиве и у Узбекистану и обавио важан разговор са министром спољних послова те земље

Novosti online

10. 04. 2021. у 13:27

АМБАСАДОР Србије Мирослав Лазански предао је у Ташкенту акредитиве министру спољних послова Узбекистана Абдулазизу Камилову чиме је и званично отпочео дипломатски мандат у тој земљи на нерезиденцијалној основи.

ВЕЛИКА ШАНСА ЗА ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ: Лазански предао акредитиве и у Узбекистану и обавио важан разговор са министром спољних послова те земље

Фото: Танјуг/Филип Крајинчанић/Министарство одбране Републике Србије

Лазански, који је и амбасадор Србије у Русији, ове недеље боравио је у четвородневној посети Узбекистану, где је имао низ састанака са званичницима те земље, међу којима је и састанак са замеником министра одбране и начелником Генералштаба Узбекистана генералом Шухратом Халмухамедовим.

- На почетку разговора са министром Камиловом пренео сам поздраве председника Србије Александра Вучића председнику Узбекистана. Констатовали смо да су односи традиционално добри и да немамо никаквих политичких проблема, али да би те односе требало интензивирати. Економски односи су далеко испод наших потенцијала и висина наше трговинске размене је врло скромна, тако да ту заиста постоји простор да се то унапреди - рекао је Лазански.

Такође, током састанка наглашена је потреба да се Србија и Узбекистан међусобно подржавају када су у питању наступи у међународним институцијама и на разним међународним платформама. Предложено је и да се започну редовне политичке консултације на нивоу два Министарства спољних послова.

- Такође, нагласио сам и да имамо заједничку антифашистичку прошлост, јер су у ослобађању Београда од фашизма и нацизма у Другом светском рату учествовали војници Црвене армије, међу којима су били и Узбекистанци. Дакле, и грађани Узбекистана - земље која је тада била у саставу Совјетског савеза, партиципирали су у јединицама Црвене армије који су гинули за слободу Србије - рекао је Лазански.

Амбасадор је навео да је размотрена и могућност да узбекистански шеф дипломатије посети Србију, а да српски министар спољних послова Никола Селаковић посети Узбекистан.

- Министру Камилову сам предочио могућности туристичких размена. Зна се који су центри културе Узбекистана: Самарканд, Бухара и Хива, а ја сам презентовао могућности нашег зимског туризма, скијалишта и лековитих бања. Посебно сам истакао да Узбекистан набавља саднице за винову лозу и остале културе од Турске, а Турска то купује од нас и препродаје Узбекистану по 30 посто већој цени. Предочио сам да нема потребе да купују од посредника, кад могу директно да купе од Србије - рекао је Лазански.

Амбасадор је додао да Узбекистанци настоје да у јужним деловима земље развију виноградарство и ту види шансу Србије, која има дугу традицију у тој области. Поред тога, наводи Лазански, Узбекистан је заинтересован и за пољопривредну механизацију и опрему.

- Заинтересовани су и за могућности наше тракторске индустрије, пошто они иду на то да развију јаку пољопривреду. Рекао сам им да ми немамо производњу најмоћнијих трактора, али да за мале, ситне поседе имамо добре мотокултиваторе и сличну механизацију. С друге стране, имамо јаке институте за пољопривреду, а имамо и добре лабараторије за различите болести биља и засада. Такође, покренуто је и питање сточног фонда, јер је то нешто што је веома развијено у Узбекистану. Ту можемо да развијамо одређену сарадњу у области медицинске заштите. У том контексту сам им испричао да у време епидемије „лудих крава“ у Европи, Србија није имала тај проблем, јер је имала јако добру заштиту по том питању - навео је амбасадор.

Како живи Узбекистан

Лазански је подсетио да је Узбекистан држава која има 33 милиона становника и да је у првих 20 земаља у свету по годишњој стопи развоја БДП-а.

- Треба посетити Ташкент и видети како се тај град развија и како се гради. Последњи пут сам био у Ташкенту пре тачно 30 година, када сам ишао у Кабул, у Авганистан и добро познајем тај град, јер сам га посетио осам пута. Ташкент онда и Ташкент сада су два различита града, не можете да га препознате. Главне улице Ташкента су праве авеније. Све светске фирме и брендови су тамо присутни. То је град од 2,5 милиона становника. Имају метро од 1977. године са три линије и сада отварају четврту линију. Свака станица је аутентична, архитектура фантастична са арабескама итд. Покушали су да копирају московски метро по лепоти станица. Беспрекорно је чист град. Палме, дрвеће, велики број прелепих паркова. Изненадићете се који су најбројнији аутомобили у Ташкенту – „шевролети“, зато што имају фабрику „Шевролета“. Оно што је тамо најлепше је клима, јер је од марта до краја октобра топло, а у августу уме да буде и 45 степени Целзијусових - прича Лазански.

Амбасадор напомиње да је Узбекистан земља богата ресурсима и да има огромне залихе уранијума.

- Мислим да су они четврти у свету по залихама уранијума. Имају и огромне залихе гаса. Економија је у експанзији. Већина становништва живи у градовима, а развијају и пољопривреду. Интересују се за увоз српског цвећа - додао је Лазански.

Он подсећа да је Србија од Узбекистана куповала памук, с обзиром да је та земља, како каже, и у Совјетском Савезу била главни произвођач памука, а такође смо из те земље набављали и суво воће.

Сарадња у војној сфери

Лазански се у Ташкенту састао и са замеником Министра одбране и начелником Генералштаба Узбекистана генералом Шухратом Халмухамедовим, који му је честитао на именовању и са којим је разговарао о могућностима сарадње у војној сфери.

- Узбекистан има снажне Оружане снаге. Броје око 70 хиљада војника. Војна техника је наслеђена од Совјетског савеза. Дакле, имају „сухоје“: Су-27, Су-24, Су-25 и „мигове-29“. Имају преко 400 тенкова Т-72, разне варијанте, Т-90 итд. Једна технички врло софистицирана армија. С друге стране, они су сада отворени за куповину оружја и са Истока и са Запада - каже Лазански.

Такође, амбасадор је узбекистанској страни презентовао могућности српске војне индустрије.

- Презентовао сам им шта ми имамо, шта можемо да извеземо, шта би њима било интересантно. Разговарали смо о обуци њихових специјалаца код нас и размени студената војних академија. Рекао сам им да ће се код нас у јуну одржати велика војна изложба „Партнер 2021“, која је по свом обиму, уз сајам у Атини, најјача војна изложба на Балкану и да би било добро да дође њихова војна делегација. Причао сам им и о нашим искуствима из рата и агресији НАТО-а, 1999. године, о томе како се Војска Југославије бранила и то им је било врло занимљиво да слушају - рекао је Лазански.

Амбасадор је додао да је домаћинима оставио све материјале о капацитетима српске војне индустрије и каталоге са производима српских војних фабрика и констатовао је да „постоји велики простор за сарадњу“, за продају наше технологије.

- Они су тек недавно почели да праве неке своје војне производе, а до сад су све увозили из Русије. Као што је био случај са другим совјетским републикама, комплетно конвенционално наоружање које се у тренутку распада Совјетског Савеза затекло у некој републици тамо је и остало, осим шест бомбардера Ту-160 и нуклеарних средстава које је Русија извукла из Украјине по споразуму, све друго је остало. Тако да је Узбекистан наследио структуру совјетске армије која је била у том тренутку на том простору. Сада код њих иде процес реформи и модернизације и занимљива су им наша искуства, наше наоружање и муниција - закључио је Лазански.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Brana

10.04.2021. 17:23

Bre, svaka čast Miroslavu Lazanskog! Neznam i ne čitam toliko kolko ostali ambasadori radu u interesu srpske industrije ali sudeci po ovom tekstu on naše kapacitete savršeno prezentuje. Pa barem 1/4 on onog što je napisano da se ostvari opet je napredak i novo tržište za našu industriju i privredu. Tako svaki ambasador širom sveta da uradi i vrši propagandu naših proizvoda, pa nećemo stići da pokrijemo potražnju u inostranstvo za našim proizvodama! Bravo i kapa dole gosn Ambasador Lazanski!