АДВОКАТ БРАНКО ЛУКИЋ ОТКРИО: Маркале и Рачак су лоше изрежиран злочини који су српски народ скупо коштали

Novosti online

10. 04. 2021. у 09:41

СТРАДАЊЕ Бошњака на сарајевској пијаци Маркале и Албанаца у Рачку на Космету је изрежирано, а та "режија" је српски народ скупо коштала, рекао је адвокат Бранко Лукић.

АДВОКАТ БРАНКО ЛУКИЋ ОТКРИО: Маркале и Рачак су лоше изрежиран злочини који су српски народ скупо коштали

Фото: Новости архива/Н. Фифић

- Учествовао сам у предмету "Рачак" као бранилац Сретена Лукића. И само Тужилаштво је одустало од Рачка, али бадава. Србија је већ бомбардована, држава је растурена. Рачак више није битан. Идемо даље - рекао је Лукић.

Када је реч о Маркалама, он је нагласио да су постојале информације да су, у ствари, Хрвати поставили мине којим су убијени сарајевски цивили и да су их Муслимани ангажовали да то учине јер сами нису били способни за то, а да је доказана чињеница да мина није могла доћи са српских положаја.

Лукић је нагласио да су докази који иду у корист Срба плански уништени у Хашком трибуналу.

-  Доказано је и утврђено да су доказни материјал који је предат Трибуналу - реп мине са "Маркала један" од 5. фебруара 1994. године и реп мине са "Маркала два" од 28. августа 1995. године покварене. Једна је покварена пред суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, а друга пре суђења генералу Ратку Младићу. Друга није била покварена након завршетка суђења Караџићу - рекао је Лукић.

Он је прецизирао да то не може само да се поквари него је "неко узео кључ и одврнуо дио где је ударна каписла".

- Та каписла не може да се помери. То знају сви стручњаци, а потврдио нам је и свједок Тужилаштва. Муслиман који је сведочио за Тужилаштво рекао нам је да то не може да се помери, сем да неко узме специјални кључ и да то сломи и то се десило у Трибуналу. То смо доказали. То је јасно као дан - рекао је Лукић.

Он је нагласио да је важно понављати да је доказни материјал покварен у самом суду.

- Јер, када су видели да су направили свињарију, онда су узели те предмете које су сами донијели и то покварили - рекао је Лукић.

Лукић је подсетио да су вештаци доказали да мина није могла да дође са српских положаја.

- Рађена је једна студија где су узимане у обзир и околне зграде и кровови на пијаци. Они су чак били погрешно нацртали и кровове на пијаци на оним тезгама. Морали су погрешно да их нацртају да би, наводно, мина негде могла да пролети. Међутим, ако се стварно узме како кровови изгледају, нема теоретске шансе да је мина могла да дође са српских положаја - рекао је Лукић.

Лукић је навео да су они који су инсценирали "Маркале један" видели да су претерали са тим, да је од експлозије само једне мине погинуло толико људи, па су у нападу на цивиле у августу 1995. године испалили четири мине, а једна је постављена као и код "Маркала један", те је опет испало да је једна мина долетела са српских положаја.

- Тако да је то једна заврзлама. Свакоме ко жели да види доказе мора да буде јасно да је све режирано, и то је чак лоша режија - закључио је Лукић.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

MrOrange

10.04.2021. 13:44

Da su mogle da im posluze kao dokazni materijal za optuzbu Srba svakako ih ne bi unistavali. Svu tu prljavstinu je potrebno dokumentovati i cekati trenutak da se pokaze ko je u stvari organizator i podstrekac zlocina. Ako ne za 10 godina, onda za 50.

Vlajko

10.04.2021. 15:07

Isto kao i Tuzlanska kapija. Strani eksperti tvrde da je projektil bio ili daleko većeg kalibra koji srbi nisu imali ili da je podmetnuti sa zemlje tim pre što nije mogao da padne na to mesto pod tim uglom sa srpskih položaja.