ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА "НИДЕК": Ово је један од пројеката који суштински мења нашу земљу

Novosti online

09. 04. 2021. у 13:00 >> 13:44

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић састао са делегацијом јапанске групације НИДЕЦ Цорпоратион, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА НИДЕК: Ово је један од пројеката који суштински мења нашу земљу

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Након састанка размењен је Оквирни споразум између Министарства привреде Владе Републике Србије и јапанске групације НИДЕЦ Цорпоратион, која планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила у Србији.

Обраћање уживо пратите на приложеном видео снимку:

Председни Србије Александар Вучић захвалио се јапанским пријатељима и свима који су радили да ова компанија дође у Србију.

- Хвала свима који сте вредно радили, посебно јапанским пријатељима. Ово је за неке успутни догађај, а за нас нешто на чему смо радили годинама. Ово је један од пројеката који суштински мења нашу земљу. Имамо два циља: да победимо пандемију и да имамо што већи раст. Да бисмо то постигли, треба нам што више директних инвестиција, посебно страних - каже Вучић.

Нидек ће, како каже, отворити и РНД центар.

- Ово је, дакле, тек почетак улагања ове компаније, можда само 10 одсто од свега. Ипак, њен долазак говори да смо добра земља за инвестиције - каже председник.

Истиче да је ово 7. фабрика која се отвара у Новом Саду, а уз Континентал је "шлаг на торти".

- Не могу да заборавим и фабрику чоколаде, и она је слатка, али ће ова компаније донети много већи профит граду и помоћи ће даљем развоју инфраструктуре. Ми ћемо покушати, иако је тешко да престигнемо медитеранске земље, бићемо у прве 3-4 земље по стопи раста. Незванично смо у прва 3 месеца ове године надмашили смо своја очекивања и имамо рекордан ниво страних директних инвестиција - каже председник.

Вучић је рекао да ће држава дати све од себе да се осећају као код своје куће, да остану што дуже и да успешно раде.

- Ово је велики дан за нашу земљу, посебан. Ово Новом Саду доноси огромну шансу у будућности - каже Вучић.

Вучевић: Из Јапана стижу супер вести

- Са далеког истока као сто се сунца рађа, из Јапана стижу супер вести - рекао је на почетку обраћања Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Вучевић је захвалио председнику Вучићу и Нидек корпорацији на сарадњи.

- Са делегацијом јапанске групације НИДЕЦ Цорпоратион која планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила у Србији. Важан дан за нашу Србију - рекао је председник.

Обраћање амбасадора Јапана

Амбасадор је истако да је имао висока очекивања од Србије, што се и остварило, не само због инвестиција, већ и због пријатељства, сарадње, али и знања која се размењују.

- Као што је председник корпорације истакао, ово ће бити велика инвестиција у коју ће се много уложити и која ће водити рачуна о свим нормама и условима који се морају испунити - рекао је амбасадор.

- Искрено се надам да ћемо успети, и да ће ово бити добар посао у Србији - рекао је амбасадор Јапана у Србији.

- Најуспешнија улагања у Србији, од стране Јапана, невероватно се брзо увећавају и очекује се да ће бити добра пословна пракса да још више инвестиција долазе у Србију, и када је реч о Новом Саду, и науци, и привредних инвестиција, и свих нових послова.

Амбасадор Јапана у Србији истакао је још једном захвалност и честитке Јапану, Србији и граду Новом Саду и свим људима који су били укључени у ово, како би се ова инвестиција усвојила и остварила. 

Обраћање председника корпорације Нидек Ðун Секијем

Захвалан сам на овој прилици и сарадњи, истакао је председник корпорације Нидек Ðун Секијем.

- Ми имамо негде око 14.000 запослених у нашој корпорацији и зато ми је велико задовољство што могу да се похвалим и покретањем нашег посла и у Србији - рекао је председник корпорације Нидек Ðун Секијем и додаје да је у данашње време још теже утврдити посао, али ми имамо дугорочне планове и зато смо се и одлучили да развијемо наш центар и у Србији.

- Што се тиче будућих пројеката, ми имамо ћемо проширити нашу производњу. До пре 20 година доста компанија долазила је у Кину, у Шангају, од сиромашног поља, постали су веома богато насиље. Ми смо желели да будемо партнери са њима, а сада смо велика компанија која и дан данас расте, и надам се да ће се и овде догодити исто. Почетак изградње нове фабрике у Новом Саду је први корак у томе, планирамо да уложимо милион евра у наш развој, а тај новац биће инвестиран у Србији - рекао је председник корпорације Нидек Ðун Секијем и додаје да је у плану да се направи најекономичнију и најефикаснију фабрику и када је екологија у питању.

- У мом разговору са председником Вучићем, градоначелником Новог Сада и члановима Владе видели смо да имамо исте циљеве, иста улагања и сви верујемо да наши добри и пријатељски односи могу даље да наставе свој развој и улагања захваљујући овој иницијативи и зато смо добили велику подршку српских челника.

Председник корпорације Нидек Ðун Секијем додаје да је захвалан и да се нада да ће допринети развоју Србије овим пројектом.

За крај председник корпорације захвалио се свима на подршци те је пожелео срећан и успешан рад.

4 речи председника Вучића пре састанка

- Важан дан за Србију! - написао је председник пре састанка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Jovan

09.04.2021. 16:50

Dolazak japanske kompanije NIDEC u Novi Sad, predstavlja jednu važnu poruku za čitavu Vojvodinu, ali i Srbiju, a to je da smo i pored svih otežavajućih uslova usled Covid-krize mi i dalje svetski prepoznatljiva destinacija za investicije svih karaktera!

Anita

09.04.2021. 16:50

To što će Japan u Srbiju uložiti čak polovinu svih sredstava koje je opredelio za investicije u Evropi govori puno toga ne samo o prijateljstvu naše dve zemlje, već i o privrednoj i ekonomskoj snazi Srbije koju investitori sa svih strana sveta prepoznaju kao najbolje mesto za ulaganje!

Šator

11.04.2021. 07:25

@Juznjakinja - Наша власт нуди могућности, али инвеститорова је задња. Зато свака локална заједница мора својски запнени себе презентује. Важне су све околности, обучена радна снага, положај, инфратуктура, енергенти, погодности, тржиште... Ниш ако већ хоће квалитетну инвестицију, запните и привусцитњ инвестицију за производњу литијумских ел. батерија. Тиме бисте завршили посао за цијели 21. вијек. Али мора да се запне својски јер неколике велике фабрике се граде у сјеверној Њемачкој и јушној Норвешкој и Шведској. Али они немају литијум. Па ви сад видите...

Šator

11.04.2021. 07:19

Ово није само још једна квалитетна инвестиција. Ово је преломни тренутак за Србе у 21. вијеку. Црвеним словом треба да обиљежимо 9. Априли, запамтите Срби (и сви наши пријатељски народи и људи). Још да се склопи улагање у фабрику батерија за возила, и ми смо скоро завршили посао за 21. вијек, и то без претјеривања.