ПОСЛЕДЊИ СНИМАК МИЛОШЕВИЋА ПРЕ ОДЛАСКА У ХАГ: Запалио цигару у америчкој бази, збијао шале са војницима (ВИДЕО)

Новости онлине

03. 04. 2021. у 12:49

ПРЕДСЕДНИК СР Југославије је ухапшен пре двадесет година у Београду, након чега је притворен у Централном затвору. НА Видовдан 2001. године Милошевић је изручен Хашком трибуналу.

ПОСЛЕДЊИ СНИМАК МИЛОШЕВИЋА ПРЕ ОДЛАСКА У ХАГ: Запалио цигару у америчкој бази, збијао шале са војницима (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Милошевић је хеликоптером из Београда транспортован до америчке војне базе "Игл" ("Орао") у Тузли, где је чекао војни авион који га је превезао у Хаг.

У име Хашког тужилаштва у Београду га је преузео хашки истражитељ Кевин Кертис , који је с њим летео у хеликоптеру до Тузле и у авиону до Хага. 

На снимку који је релативно скоро испливао у јавност види се председник СРЈ у чекаоници америчке војне базе у Тузли.

Милошевић, у оделу и белој кошуљи, улази у просторију у пратњи неколико особа у маскирним војним униформама. Бивши председник СРЈ је неколико тренутака седео, потом мирно шетао по просторији са рукама из леђа, а у једном тренутку је са присутнима почео да разговара на енглеском.

Док је шетао упитао је једног мушкарца који је седео за столом да ли пише књигу, на шта је добио одречан одговор.

Милошевић је потом сео поред Кертиса, који га је понудио цигаретом.

- Сачекаћу кафу - одговорио му је председник СРЈ, на шта му је тужилац рекао да ће авион можда стићи пре кафе.

- Не могу да верујем да нема кафе - рекао је Милошевић са осмехом на лицу.

Након што му је речено да кафа ипак неће стићи, бивши председник СРЈ је затражио цигарету коју му је припалио један војник.

У следећем кадру Милошевић седи за столом, и пита присутне да ли је ту дозвољено пушење, на шта је добио одречан одговор.

- Доктор нам је доступан у сваком тренутку. Ако вам треба вода наћи ћемо воду - рекао је један војник који је стајао испред њега.

- Ако идемо боље је да не пијемо воду - одговорио је Милошевић, на шта су се присутни насмејали.

Након неколико минута у просторију су донете флашице са водом, које је Милошевић искористио да опере руке, а потом се умио и обрисао пешкиром.

- Да ли желите да их понесете за успут - запитао је Кертис Милошевића пружајући му пешкир, на шта је председник Југославије узео један и уредно га савио.

У следећем кадру Милошевић седи за столом, са лежерно заврнутим рукавима беле кошуље. Испред њега је флашица са водом и лекови, које прегледају амерички војници.

- Да ли су ово лекови за високи притисак? Имате ли неких других - питао је један службеник бившег председника СРЈ.

- Овај је други. Ово су бета-блокатори. А ово је нитроглицерин, за сваки случај - рекао је Милошевић, и потом одречно одговорио на питања војника да ли је икада користио нитроглицерин.

- А ово је жвака - рекао је он шаљиво показујући на још једну кутијицу, да би затим додао:

- Вечерас ћу узети пола овог лека. А ово је за смањивање притиска. Да мало проширим артерије. Могу ли да вам прочитам шта пише ту - упитао је председник једног војника који се трудио да протумачи шта пише на кутијици са лековима.

- То вам је пет милиграма силозофрила, и 12.5 милиграма хидро-хлородијазепама - рекао је бивши председник СРЈ.

- Да ли морате да снимате све ово - запитао је сниматеља, који је одговорио потврдно.

Снимак се прекида Милошевићевим изласком из чекаонице, након што је стигао авион. Занимљиво је видети како је стоички бивши председник СРЈ поднео изручење у Хашки трибунал. Све време се лежерно, али и пристојно, обраћао присутним војницима, са којима се више пута шалио, и није имао прохтеве какве би личности његовог калибра обично имале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)