НЕКА ПРЕГОВАРАЈУ ДВА ЂИЛАСА: Наставља се сукоб у делу опозиције око стратегија наступа на међустраначком дијалогу

Д. М.

03. 04. 2021. у 10:33

ОДУГОВЛАЧЕЊЕ посредника из Европског парламента са почетком међустраначког дијалога у Србији, сва је прилика, довешће до још јачег распиривања рата између лидера дела опозиције који већ данима размењују отровне стрелице због различитог виђења стратегије наступа у преговорима.

НЕКА ПРЕГОВАРАЈУ ДВА ЂИЛАСА: Наставља се сукоб у делу опозиције око стратегија наступа на међустраначком дијалогу

Архива

Главна битка тренутно се одвија између лидера Народне странке Вука Јеремића и шефа Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Први предлаже да опозицију у разговорима представљају два кредибилна преговарача, друга страна то не прихвата. Многи, међутим, иза спорења око наизглед тактичких питања виде много озбиљнији сукоб - за челну позицију у опозицији.

Критикујући Ђиласа да хоће "гулаш од преговарача", што ће по председнику НС смањити успех опозиције у дијалогу, Јеремић је бочно ударио и на бројне партнере ССП. Он је посебно прозвао председника Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, који му, опет, није остао дужан. У том вербалном дуелу пале су и тешке увреде, попут тога да се "чопор шиљокурана" гура у дијалог, да појединци треба да иду да се лече јер су пролупали...

Сукоб сада већ поприма и елементе гротеске, па је тако потпредседник НС Синиша Ковачевић понудио Ђиласу да он одреди која два преговарача ће заступати опозицију:

- Нека та два човека буду Драган Ђилас, нека обојица буду Ђилас, али немојте правити папазјанију, гулаш. НС не мора да учествује у преговорима. Нека обојица буду Јанко Веселиновић, али идите тамо са достојанством и дигнитетом чврсто бранећи ставове да избори морају бити или поштени или да их нема.

Док се у делу опозиције страсти не смирују, почетак дијалога није ни на видику. Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је у петак да је он спреман за међустраначки дијалог али да представници ЕП траже два месеца за, како су навели, припремну фазу, оцењујући да је тако нешто "бесмислено".

- Нисам ја адреса на коју неко треба да се жали. Понудио сам 15. март као датум када сви треба да се окупимо, али нисмо јер су представници ЕП ушли у припремну фазу - рекао је Дачић, додајући да није сигуран ни да ће то бити на лето јер су "они (ЕП) господа" па тада не раде.

Дачић је нагласио и да ће он почети да разговара са странкама које не желе дијалог са посредницима из ЕУ:

- Не можемо да чекамо да нам донесу решење на послужавнику јер има више странака које желе директно представницима власти да дају своје предлоге. Сигурно ми не пада на памет да чекам два месеца.

БИТКА И ОКО ЕУ ПОЛИТИКЕ

НАРЕДНЕ недеље европарламентарци требало би да започну серију појединачних разговара са представницима странака које ће им у наредна два месеца представити своје платформе. Из Јеремићевог табора су уочи овога стигле и оптужбе да Ђилас својим активностима нарушава јединство опозиције и да "представља да постоји проевропски блок странака које то заправо нису, а међу њима је и странка Веселиновића".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (53)