КО ЈЕ ИСПОРУЧИВАО ТАЈНЕ ОВК? Статусна конференција у Хагу у процесу који се води против Харадинаја и Гуцатија

В. Н.

30. 03. 2021. у 21:17

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво Косова ради на утврђивању идентитета особе која је доставила заштићене податке тог тужилаштва Удружењу ратних ветерана тзв. ОВК, које су потом у медијима објавили председник и потпредседник тог удружења Хисни Гуцати и Насим Харадинај, саопштило је у уторак тужилаштво на статусној конференцији у процесу против Гуцатија и Харадинаја.

КО ЈЕ ИСПОРУЧИВАО ТАЈНЕ ОВК? Статусна конференција у Хагу у процесу који се води против Харадинаја и Гуцатија

Фото Ж.Кнежевић

Њих двојица су оптужена за обелодањивање идентитета сведока и опструкцију поступака који се воде пред Специјализованим већима Косова у Хагу, а идентитет особе која им је материјале доставила уопште није предмет поступка који се води против њих, нагласио је представник тужиоца.

Он је рекао да се тужилаштво не слаже са мишљењем одбране Харадинаја и Гуцатија, која жели да се бави нечим што уопште није предмет овог поступка.

- Девет захтева које смо примили од одбране бави се особом која је оставила документе Удружењу. Ми смо обелоданили податке о корацима које смо предузели поводом утврђивања идентитета те особе - указао је представник тужилаштва, истичући да се Гуцати и Харадинај не терете да су они заштићене информације набавили, већ да су их обелоданили, чиме су угрозили безбедност жртава и сведока.

У даљем току ове конференције дискутовало се о откривању доказа тужилаштва адвокатима одбране, на основу којих ће они спроводити своје истраге. Гуцати и Харадинај, по сопственој жељи, пратили су конференцију из притворске јединице у Хагу, где се налазе од хапшења крајем септембра 2020.

Они се оптужницом терете за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)