ЛЕГИЈА О ХАПШЕЊУ МИЛОШЕВИЋА: Te ноћи сам умало погинуо, ДОС узео 5 милиона долара за Слобину главу!

Novosti online

30. 03. 2021. у 19:51

МИЛОРАД Улемек Легија, бивши командант Јединице за специјалне операције (ЈСО) тврди да је режим ДОС 2001. године наплатио чак пет милиона долара за хапшење бившег председника Србије Слободана Милошевића!

ЛЕГИЈА О ХАПШЕЊУ МИЛОШЕВИЋА: Te ноћи сам умало погинуо, ДОС узео 5 милиона долара за Слобину главу!

Фото: Новости архива/Н. Фифић

Легија је после 12 година (2016.) први пут проговорио из затвора, у интервјуу за недељник "Експрес" рекао да је у јавност намерно пуштена информација према којој су Милошевића хапсили припадници "земунског клана", јер је то био једини начин да се наплати милионска уцена коју су Американци својевремено расписали за Милошевићем.

Наиме, да су бившег председника у ноћи између 31. марта и 1. априла 2001. званично ухапсили надлежни државни органи не би било основа за исплату милиона.

- Информација да је у том догађају учествовао `земунски клан` класична је подметачина, која је смишљена много раније, јер једино тако су могли да узму новац за Милошевића, односно пет милиона долара, који је даван за његово хапшење. Да су га ухапсили државни органи, онда не би могле паре да се узму. Зато је пуштена та прича о `земунцима`... - објашњава бивши командант ЈСО. Улемек напомиње и да је његовој јединици изричито наређено да буде у цивилној одећи с фантомкама:

- Нас су послали у цивилној одећи уместо у униформама за интервенцију, које смо увек носили приликом ангажовања. Требало је те ноћи да глумимо `земунце`... А тај фамозни `земунски клан` у то време није ни постојао. Група око Спасојевића (Душан Спасојевић Шиптар, прим. аут.) настаје тек у августу 2002. године, када се Спасојевић разишао са његовим дотадашњим шефом Чуметом. Тако да је то само још један пример подметања лажних информација широј јавности...

Умало погинуо

Милорад Улемек открива и да је у ноћи хапшења бившег председника умало погинуо!

- Те вечери сам умало погинуо. Метак испаљен из виле `Мир` ме је окрзнуо по врату и само луда срећа ме је сачувала те ноћи. И дан-данас чувам ту јакну са капуљачом кроз коју је метак прошао... 

Легија наглашава да је у ноћи хапшења Милошевића неко покушао да изазове опасан сукоб војске и полиције.

- Јединица није имала никакве везе са срамним чином хапшења председника. Једини задатак ЈСО те ноћи био је да преузме обезбеђење објекта виле `Мир`, пошто је војска добила налог да се повуче и препусти тај објекат МУП-у. Наравно, неко је те ноћи намерно хтео да изазове оружани сукоб између војске и ЈСО.

- Само хладне главе нас неколицине спречиле су да до тог сукоба дође... - наставља Легија причу о хапшењу Милошевића.

Он тврди да је наређење за "напад" дао ондашњи бивши шеф Државне безбедности:

- Онај идиот Горан Петровић је потпуно сумануто и мимо сваког резона командовао напад на објекат, иако за тиме није било потребе. Резултат такве сумануте одлуке био је рањени припадник ЈСО и један цивил. Срећом, ја сам на време схватио у шта нас гурају и прекинуо сам то лудило...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)