БОШКО ХОЋЕ ДА ШЕФУЈЕ: Распирује се рат за челну позицију у блоку партија које се боре против власти

Д. МИЛИНКОВИЋ

30. 03. 2021. у 10:33

У СРПСКОЈ опозицији поново се распламсава рат за челну позицију на овом делу политичке сцене, а поред Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бориса Тадића, као претендент за шефовску позицију све агресивније се намеће и лидер Двери Бошко Обрадовић.

БОШКО ХОЋЕ ДА ШЕФУЈЕ: Распирује се рат за челну позицију у блоку партија које се боре против власти

Архива

Он је бурне воде кроз које они који нису на власти пливају већ месецима, додатно узбуркао најпре позивом председнику Социјалдемократске странке Борису Тадићу да се повуче из политике, а затим и најавама да би Двери могле да се повуку из овакве опозиције и направе - нову.

Како тврде наши извори, Обрадовићу се аларм упалио након незваничних информација да европски дипломатски кругови шаљу сигнале да Ђиласа виде као највећег адута за вођу обједињене опозиције, па је кренуо у контранапад и то бочним путем, ударајући прво на - Тадића.

Прозивајући председника СДС он је посредно "циљао" и лидере осталих опозиционих странака проистеклих из ДС, а који су у прошлости били на власти. Ови иступи Обрадовића ударили су још један клип у точкове покушаја да се међу опозицијом направи договор о заједничкој платформи за међустраначки дијалог и заједничким преговарачима који би их заступали на тим разговорима.

Групација око СДС предала је своју платформу, Ђиласова Странка слободе и правде и њени партнери своју. Ђилас је понудио Јеремићу и Дверима да парафирају платформу иза које су стали ССП, ДС, ПСГ, "Не да(ви)мо Београд", Покрет за преокрет и Заједно за Србију.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже, за "Новости", да је више него очигледна борба за челну позицију опозиције:

- Обрадовић полако али сигурно "одјављује" еврореформске политичке странке и враћа се на стари пут Двери, који је ближи политици ДСС и СРС. Помера се удесно и тешко да ће поново седети на истој политичкој страни са некадашњим лидерима ДС, који су сада распоређени у више странака.

Станковић указује да је једини логични пут опозиције да покуша да се организује и припреми кандидате за будуће изборе. Међутим, додаје да су, како сада ствари стоје, мале шансе да ће се то десити. Он сматра да је оваква опозиција, фрагментисана и завађена, најбољи адут власти, која може "мирно да спава".

СТИГЛО ДЕСЕТАК ПЛАТФОРМИ

ШЕФ парламента Ивица Дачић поручио је у понедељак да би ускоро требало да почну разговори са странкама опозиције које желе директан дијалог с представницима власти о изборним условима, без посредовања Европског парламента (ЕП). Дачић каже да је до сада стигло десетак платформи.

Милош Јовановић, лидер ДСС, која хоће дијалог без емисара из Брисела, каже, за "Новости", да још нису добили позив од Дачића. Поводом Обрадовићевих изјава да хоће да прави "нову опозицију", Јовановић кратко поручује да свако има право да се бави политиком на начин на који мисли да треба, али додаје да је крајње време да опозиција почне да се бави плановима и визијама за будућност Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)