У СТРОЈУ НАТО И "ВОЈСКА" ПРИШТИНЕ: Маневри на Косову и Метохији директно кршење резолуције 1244 и нова провокација Београда

Д. М.

29. 03. 2021. у 09:00

ПРИШТИНА, осокољена подршком моћних покровитеља косовске независности, очигледно поново покушава да убаци још један клип у точкове дијалога са Београдом и дестабилизује ионако крхку ситуацију у покрајини, покушавајући да на све начине формира, обучи и ојача тзв. војску Косова.

У СТРОЈУ НАТО И ВОЈСКА ПРИШТИНЕ: Маневри на Косову и Метохији директно кршење резолуције 1244 и нова провокација Београда

Припадници америчких снага / Фото АП

Претходних дана низало се неколико узнемиравајућих вести које су стизале са КиМ. Најпре је Косовским безбедносним снагама додељено земљиште за изградњу базе, и то на једном од највиших брда у северном региону Косова и Метохије са ког се, као на длану, виде све четири општине на северу са већинским српским становништвом и десетине села.

Ту одлуку донела је Скупштина општине Јужна Митровица, која КБС уступа 191 хектар на планинском врху Црнуша, високом 1.010 метара, а како би ту "никао" велики војни камп, у којем ће бити стациониране и јединице америчке војске и других земаља које су део НАТО.

Упоредо са тим, на територији КиМ се одржавају велике војне вежба САД и НАТО савезника под називом "Бранилац Европе 21". Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун указао је да су ови маневри изузетно опасни и да се њима грубо крши Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Дрецун је истакао да је реч о вежби којом руководи Америка, а проверава се способност брзог пребацивања америчких снага у Европу са тежиштем на три региона - Балтик, Црно море и Балкан.

Припадници Косовских безбедносних снага / Фото АП

- Овом вежбом легализују се Косовске безбедносне снаге, јер једна њихова чета учествује у вежби, као класичне војне формације. По сценарију вежбе очигледно је да је претпостављени непријатељ Русија. Састоји се од четири вежбе, а нас посебно забрињава "Тренутни одговор 21" из више разлога - потпуно је супротна Резолуцији 1244 по којој само Кфор може да борави на КиМ или обавља вежбе, нису дозвољене мултинационалне вежбе. Овог пута се територија наше јужне покрајине користи за нешто што нас увлачи преко КиМ у снажно геополитичко сучељавање са Русијом - напоменуо је Дрецун и додао да ће за вежбе бити коришћене три локације - база "Бондстил", као логистичка подршка, и две локације у Ђаковици.

СЛ: НЕЧУВЕН ЛИНЧ ТОДОСИЈЕВИЋА

СРПСКА листа осудила је јавни и неосновани линч који се води против члана председништва и посланика њихове странке Ивана Тодосијевића од стране групе невладиних организација.

- Нажалост, посебно је увредљиво и срамно што се овој кампањи прикључила српска невладина организација Нова друштвена иницијатива, на чијем је челу извршна директорка Јована Радосављевић из Лепосавића. Поставити слику српског посланика у центру Приштине, са опаском да је то пример, како они то сматрају, говора мржње, није ништа друго до цртање мете на чело поштеном, честитом и породичном човеку какав је Тодосијевић - наведено је у саопштењу.

Додају да је невероватно да никада раније није постављена ниједна слика и изјава албанских политичких представника који су претили Србима или СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)