УМЕСТО РАЗОРУЖАЊА ОВК ГРАДЕ ВОЈНЕ БАЗЕ: Милић - Спроводе Ахтисаријев план, база КБС на северу КиМ непоштовање резолуције 1244 УН

Танјуг

27. 03. 2021. у 17:29

ДИРЕКТОРКА Центра за евроатлантске студије Јелена Милић оценила је данас да је најава изградње највеће војне базе Косовских безбедносних снага на северу Косова резултат непоштовања Резолуције 1244 Савета Безбедности УН, која је садржала обавезу разоружавања тзв. ОВК, а да је кулминација уследила трансформацијом Косовског заштитног корпуса у КБС 2018. године.

УМЕСТО РАЗОРУЖАЊА ОВК ГРАДЕ ВОЈНЕ БАЗЕ: Милић - Спроводе Ахтисаријев план, база КБС на северу КиМ непоштовање резолуције 1244 УН

AP Photo

Она је за Косово онлајн рекла да је по препорукама из Ахтисаријевог плана, трансформација у КБС предвиђала реаговање у ванредним ситуацијама, што је било и смишљено како би се оправдало њихово размештање и на север Косова.

"С једне стране Србија је инсистирала да надлежности за реаговање у ванредним ситуацијама буду на Косовској полицији, а та надлежност се намерно преносила на КБС, а не на Косовску полицију, на чему су и Американци у УН телима доста инсистирали, те су неке јединице КБС сертификоване по НАТО стандардима за те области", наводи Милић.

Она за Косово Онлајн појашњава да се, будући да четири чланице НАТО не признају независност Косова, и противе се уласку КБС у базе Кфора, појавила потреба да се изгради база која ће пружити могућност трансформације КБС у оружане косовске снаге под вођством кључних земаља чланица НАТО које су га признале.

Милић истиче да кулминација креће 2018, године противуставном трансформацијом КБС, по десетогодишњем плану, у оружане снаге.

"НАТО се жестоко због своје кохезије бунио и дуго тврдио да због тога разматра свој даљи ангажман са КБС, а САД наставља са применом тог плана. Србија као војно неутрална земља треба да настави да јача одбрамбену сарадњу са САД и помогне смањивање јаза између Срба са севера и Срба јужно од Ибра, којима треба омогућити Заједницу српских општина", рекла је Милић.

Додала је да је Србија вршила притисак на Србе са Косова да се не укључују у КБС што је, како је навела, постало још тежи избор од најаве да ће КБС у оквиру америчке војске ићи у мировне мисије које се добро плаћају.

"О тим околностима као и о серији мултилатералних и билатералнух вежби које НАТО и САД спроводе овог пролећа и лета у нашем делу света се недопустиво мало говори. Оне делом имају и везе са најављеним повлачењем САД трупа из Авганистана, што такође подрива кохезију НАТО", рекла је Милић и додала да је добро што званичници НАТО заговарају значај присуства Кфора на Косову и даље.

Милић подсећа да Кфор има базу у Лепосавићу на северу Косова и сматра да Србија треба да крене у организовану кампању за промену делова Резолуције 1244 УН који ће ићи у њену корист, како би заједно са Кфором под мандатом УН контролисала север Косова.

"То шта се са ког брда види зависи много и од тога ко контролише јужни Копаоник. Ако Србија са Кфором то ради онда остаје војно неутрална, а партнер НАТО-а који има мандат да спроводи Резолуцију 1244 и тешко би се Кинези и Руси правдали одбијањем компромиса", каже Милић.

Она поручујује и да се Куритијева влада мора зауставити у причи да је Ахтисаријев план максимум компромиса, јер га Србија није признала, а са Србијом преговара.

“Србија треба да тражи легитимне измене Резолуције 1244 која обавезује све", поручила је Милић.

Наглашава да је Србија једини актер, који је до сада највише поштовао све преузете обавезе Резолуцијом 1244, Бриселским и Вашингтонским споразумом, а најмање добила разумевање Косова и западне међународне заједнице за такво понашање.

"Проблем и суштина је што се ЕУ процес интеграција не бави безбедносним аспектима јер нема ни мандат, па ни дијалог под окриљем ЕУ не може да покрива кључне теме - односе безбедности оружаних снага. То могу Американци, НАТО и СБ УН", закључује Милић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)