ТУЖБЕ ПЉУШТЕ ПРОТИВ ФЕЈСБУКА: Друштвена мрежа оптужена за кршења сопствених правила

Д. Д. С.

23. 03. 2021. у 12:58

Тужба Репортера без граница против компаније Фејсбук последња је у низу оних које су у свету подигнуте против ове друштвене мреже. Организација Репортери без граница су оптужили овог медијског гиганта за кршење сопствених правила тако што су дозволили говор мржње и ширење дезинформација путем те друштвене мреже.

ТУЖБЕ ПЉУШТЕ ПРОТИВ ФЕЈСБУКА: Друштвена мрежа оптужена за кршења сопствених правила

Фото: Танјуг/АП

Иако је тужба подигнута у Француској, у њој се помиње "Фејсбук Француска" и "Фејсбук Ирска", с обзиром да ирска испостава руководи деловима оне француске. Уколико суд пресуди да Фејсбук "манипулише комерцијалном праксом", ова компанија би могла да се суочи с казном од 1,5 милиона евра, што може да буде увећано и на 10 процената просечне годишње добити током трогоишњег периода.

Репортери без граница верују да случај има "глобални утицај", с обзиром да одсликава сличне оптужбе покренуте у другим земљама, као и с обзиром на то да Фејсбук користи иста правила свуда. Фејсбук се већ суочава са тужбама у Аустралији због кршења приватности, у Великој Британији због наводног "губитка контроле" над подацима корисника у Енглеској и Велсу, као и у САД, због илегалних акција против конкуренције у Америци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)