РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ЕПАРХИЈА; Забринути смо због провала у цркве

Танјуг

16. 03. 2021. у 22:46

ЕПАРХИЈА Рашко-призренска изразила је данас забринутост због серије провала и крађа последњих дана у православним храмовима на Косову и Метохији.

РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ЕПАРХИЈА; Забринути смо због провала у цркве

Пећка патријаршија

Епархија наводи да су за само последњих 10 дана извршене провале у шест православних храмова и црквених објеката и да су они опљачкани.

У Цркву Светих апостола Петра и Павла у Клокоту непознати починиоци су провалили 6. марта, оштетили улазна врата, поломили прозор, тупим предметом покушали да састружу златне листиће којима је централна икона била прекривена (при чему су је уништили) и украли око 200 евра.

Истог дана извршена је провала у Цркву Свете Тројице у Партешу и обијена каса у којој се налазио новац од дневног прихода оствареног од продаје свећа поводом задушница.

Непозната особа је из храма однела Плаштаницу са Христовог гроба, икону Св. Јована Крститеља и новац из касе у износу од 15.000 динара и 70 евра.

У селу Горња Гуштерица у општини Грачаница у ноћи између 15. и 16. марта обијена је и опљачкана црква Свете Недеље. Из цркве је украден новац са икона у вредности од 5.000 динара, улазна врата су проваљена и причињена је друга материјална штета, а провалу су приметили мештани села у јутарњим часовима са својим свештеником и о томе обавестили полицију.

У општини Штрпце, у селима Драјковце и Доња Битиња, 13. марта надлежни свештеник је пријавио провалу и пљачку у цркви Светих 40 мученика Севастијских, из које је украдена одређена количина новца, и у цркви Светог Димитрија у Доњој Битињи, на којој су демолирана улазна врата и украдено 3.000 динара.

У селу Витомирици, општина Пећ, свештеник је 12. марта пријавио да је проваљен парохијски дом у изградњи поред храма Светог апостола Луке. Украден је грађевински материјал у вредности од око 4.000 евра.

Сви случајеви су пријављени косовској полицији.

Епархија Рашко-призренска истиче да толико провала и крађа у кратком времену изазива узнемиреност међу свештенством и народом, посебно у данима Великог поста.

Епархија апелује на косовску полицију и међународне организације да учине максималан напор да напади на верске објекте буду спречени и да одговорни буду приведени правди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)