АМЕРИКА ПОПУШТА ЗБОГ ОДЛУЧНОГ ВУЧИЋЕВОГ СТАВА: Палмер тврди да САД не инсистирају на "међусобном признању"

Танјуг

15. 03. 2021. у 19:32

ЗАМЕНИК помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер истакао је вечерас да се САД залажу за решење "косовског проблема", а да је став Вашингтона да само "међусобно признање" може трајно решити ово питање.

АМЕРИКА ПОПУШТА ЗБОГ ОДЛУЧНОГ ВУЧИЋЕВОГ СТАВА: Палмер тврди да САД не инсистирају на међусобном признању

Фото: Инстаграм

Палмер је, у разговору са амбасадором САД у Србији Ентони Годфријем на Фејсбуку, на питање да ли је данас разговарао са председником Александром Вучићем и о Косову и Метохији , и како образлазе српском председнику залагање за решење питања Косова и Метохије компромисом када САД инсистирају на "међусобном признању", рекао да је наравно та тема била на дневном реду.

- Наравно да смо причали о Косову (и Метохији), као што смо то чинили хиљаде пута последњих година. Наш став је да је компромис потребан за напредак и да договора нема без компромиса. Не бих рекао да инсистирамо на "међусобном признању", али верујемо да се само признањем може дугорочно решити овај проблем - навео је он.

Палмер је казао да то не значи да САД не би поздравиле договоре односно споразуме, на пример, о несталим лицима, који би помогао решавању не само важне теме која се тиче историје Београда и Приштине, већ пре свега породица несталих.

- Надамо се споразуму о нормализацији односа који би отворио пут ка ЕУ, како за Србију, тако и (квазидржаву) Косово, као и томе да ће те две земље бити партнери у Европи, односно да ће схваттити да морају да седну за сто и разговарају и прихвате као партнери. То је дугорочна визија и циљ, који ће омогућити најбоље могућу будућност за Србију и (тзв.) Косово - уверен је Палмер.

Амбасадор Годфри додао је да САД поздрављају сваки споразум на том путу, а тако и све споразуме који би омогућили слободан проток, робе, капитала, људи и услуга, међусобно признање докумената.

- То би било у корист свих грађана у овом региону -  истакао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (40)

Milan

15.03.2021. 20:42

Jasno je da se nastavlja politika koju je Trampa počeo po pitanju Balkana i da nema naznaka promena što nama u ovom trenutku tako i odgovara. A i znaju da nema šanse da dodje do takvog sporazuma kakav su zamislili dok je Vučić na vlasti, a i takva je volja naroda.

Marija

15.03.2021. 22:44

Од великог значаја су сви напори председника Вучића да се солидарношћу, компромисима и здравим односима бори за добро српског народа, што ће увек подразумевати добробит и опстанак српског народа на Косову и Метохији.