ИНТЕРВЈУ Милош Вучевић: У завери против Вучића и неки министри из СНС

Данијела Милинковић

08. 03. 2021. у 09:33

ИНТЕРВЈУ Милош Вучевић: У завери против Вучића и неки министри из СНС

Фото Ж. Кнежевић

СИГУРАН сам да су се људи из СНС за које сам рекао да мисле да су јачи од председника Александра Вучића и сами препознали.

Чекам да се погледамо у очи на седници највиших страначких органа, па да видимо ко је ко, и ко то мисли да може бити јачи од председника Вучића. Знате, председников рејтинг је толико висок, а посебно поверење које грађани имају у њега, да чак ни хипотетички нема смисла да причамо да неко може да га угрози. Постоји само један начин, а то је и највише шокирало све људе у Србији. И сви очекујемо одговоре, и завршетак истраге о покушају убиства, прислушкивања и праћења председника Вучића и његове породице.

Ово, у интервјуу за "Новости", поручује потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који верује да ће се убрзо сазнати и истина, и имена одговорних. Додаје и да разуме што их јавност већ данима тражи међу именима о којима пишу медији.

На шта и на кога конкретно мислите када кажете да постоји клика у странци која је вероватно преузела део контроле државног система? Међу њима има и министара?

- Има. И министара, и директора, и других страначких функционера. На срећу, само су покушали да преузму део државе. Није Србија играчка, нити нечија приватна прћија. И нико од њих није богомдан, већ су до свих тих положаја дошли искључиво захваљујући СНС, која уживa историјско поверење грађана. И увек смо говорили да са тим нема коцкања. И зато они који су прокоцкали поверење грађана, који су радили за себе а против државе, који су комбиновали, отимали, шуровали са криминалцима, па се и преиграли у свему томе, морају да одговарају. И одговараће!

Фото Ж. Кнежевић

Има ли објективне одговорности Небојше Стефановића за стварање паралелне структуре у МУП, али и странци?

- То је питање за тужилаштво и судске органе. Нико не сме бити аболиран одговорности, уколико се утврди његова кривица. И није битно да ли се зове Небојша, Милан, Милош или како год, као што није битно ни колико дуго има чланску књижицу странке, ни ко су му пријатељи или кумови.

НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

ДОЛАЗИ велика јапанска фирма која производи електромоторе, да ли можемо очекивати још страних улагања?

- Председник Вучић је најавио да ћемо у априлу имати највећу јапанску инвестицију у Србији. Не могу да сакријем колико сам био поносан на све нас, на Нови Сад који је толико напредовао последњих девет година. Поред инвеститора из Јапана, баш данас немачки "Континентал" отвара своју фабрику, а већ су купили и парцелу у новој индустријској зони.

Када оваква упозорења стижу од потпредседника СНС и градоначелника Новог Сада, то има велику тежину. Очекујете ли да ће бити спроведене одређене истраге и у овом правцу?

- Верујем да ће држава положити овај испит. И знао сам да се председник није нимало шалио кад је најавио бескрупулозну борбу против мафије и организованог криминала, раскринкавање њихових веза са државним органима, и трајно пресецање тих ланаца. То је борба за будућност Србије, за слободу, за развој, за владавину закона. И како време пролази, мислим да је срамота све оне који су сумњали у намере државе, и говорили да су у питању спинови и маркетиншка кампања.

Како је председник Вучић реаговао када сте му пренели ваше сумње у вези са појединцима из странке који, како кажете, имају велике политичке амбиције?

- То ћу ипак задржати за себе. Не ради се о људима који имају велике политичке амбиције, већ болесне политичке амбиције.

Ко вас је, лично, од страначких колега, највише разочарао, и због чега?

- Није сад време за тај упитник. Нисам сад битан ја, нити они, нити је време за преиспитивање емоција. Ситуација је врло озбиљна, иако постоје они који покушавају да је обесмисле у јавности, да је представе као нашу унутарстраначку борбу, па већ ликују због тога. Ово није питање једне странке. Удар на криминалну хоботницу заслужује беспоговорну подршку целог друштва.

Све је више индиција да су у покушају компромитације председника Вучића и чланова његове породице "прсте умешале" и неке структуре из иностранства. Коме по вама, и због чега, сметају Вучић и стабилна Србија?

- Многима смета Србија од када је економски оснажила и престала да буде "џак за ударање" или монета за поткусуривање великих сила. И онда су кренули, у таласима, напади са разних страна, покушаји да се дестабилизује држава, да се компромитује руководство, председник је називан агресором, издајником, оптужују га да је унапред потписао предају КиМ... Неки тужакају своју државу европским институцијама, неки фабрикују измишљене афере, неки спремају снајпер... Неке је рукописе лако прочитати, неки ће тек бити прочитани. Нажалост, готово свакодневно се суочавамо са покушајима дестабилизације Србије и криминализовања председника Вучића и чланова његове породице. И поносан сам на председника који је, упркос свему томе, ушао у опасну борбу против најопаснијих криминалаца.

Локација за ковид-болницу

ПРЕДСЕДНИК Вучић је најавио изградњу још једне ковид- болнице у Новом Саду...

- У наредних неколико дана предложићемо потенцијалне локације за изградњу нове ковид-болнице која ће имати капацитет до 500 кревета, углавном интензивне и полуинтензивне неге. Очекујем да ће болница бити изграђена у рекордном року попут оних у Батајници и Крушевцу, јер би тиме значајно растеретили Клинички центар Војводине, Војну болницу и Институте у Сремској Каменици где сада леже оболели од ковида. Када прође епидемија, та болница ће постати Градска болница, нешто што је Новом Саду већ годинама преко потребно.

Како Србија да се одупре притисцима који очигледно следе када је реч о решавању косовског питања и судбини РС?

- Као и до сада, водећи се искључиво интересима сопствене земље и свога народа. Ти притисци ни до сада нису били мали. Мислим да је суштина у ономе што је поручено након састанка председника Вучића са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком да се Србија фокусира на своје жеље, а не само жеље Албанаца - никоме све, а свакоме довољно.

Треба ли СНС да проветри своје редове пре председничких и ванредних парламентарних избора на пролеће 2022? Шта очекујете од тих избора?

- Наравно да очекујемо победу. И наставићемо увођење нових, младих људи, који имају знање и енергију да раде за своју земљу, за њену будућност. Показали смо да нисмо нека учаурена странка која само чува свој рејтинг, већ смо уводили нова лица у тренутку када смо имали највеће поверење грађана. И наставићемо тако.

Колико је, по вама, реално да опозиција направи договор око свог заједничког председничког кандидата?

- Нема разлога да не верујем у то да ће имати једнако успеха као у свим њиховим претходним договорима.

Филм "Дара из Јасеновца" дигао је велику буру у Србији и у региону, одакле су стизале оптужбе да је реч српској пропаганди. Како на све то гледате?

- Нажалост, ми смо као народ чекали чак 75 година да истина о незапамћеном злочину постане доступна свима. Тај филм је опомена за човечанство, и наш вапај да се јасеновачки злочини више никада, никоме не понове. Пропаганда је за оне који су деценијама покушали да прекрајају историју, за све остале овај филм је истинито сведочанство о језивом злочину, о јасеновачким мученицима, туга и патња за све њихове потомке, за читав наш народ. Не постоји питање "за и против Даре", постоји само питање "за и против истине". Пре неколико дана сам угостио малу велику глумицу Биљану Чекић, девојчицу кроз чије очи смо гледали ужасе кроз које је наш народ пролазио, и плакали данима јер то су туге које не пролазе. Упознао сам и мог суграђанина Душана Новаковића који је имао три године када су га одвели у Јасеновац. И слушаш сваки пут изнова потресен, не можеш да верујеш, још мање да разумеш зашто је баш овде људско зло показало најмрачнију страну.

Недавно сте најавили да ће се Нови Сад одужити Ђорђу Балашевићу, на који начин?

- Хоће сигурно, као што га је достојанствено испратио. С једне стране, разумем жеље грађана и њихове идеје у вези са тим чему све бисмо могли да дамо име Ђорђа Балашевића али, с друге стране, поштујемо интиму породице и поштоваћемо њихове жеље. Ђоле је за живота писао и говорио да не жели споменике ни било шта друго. Ђолетов споменик су његова дела. Још је рано за било какве одлуке, али верујем да ће их бити.

Чини ли вам се да је било покушаја и да се политизује Балашевићева смрт, било је оних који су имали злураде коментаре због песме "Живети слободно" на његовом испраћају?

- Тога ће увек бити, и навикао сам да се не обазирем на такве ствари. Да овде цитирам Балашевића: "И не волим принцип памти-па врати, то би ми укаљало образ. Нема лепше победе од погледа у нечије очи без гриже савести, и знати да ће ту особу властито срце од срама издати."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)