НЕ ПРАВИМО "СРПСКИ СВЕТ", ХОЋЕМО ЈАК РЕГИОН: Вућић за ТВ "Фаце" о сарадњи са комшијама, вакцинама и борби против короне

Танјуг

05. 03. 2021. у 22:38

НЕ ПРАВИМО СРПСКИ СВЕТ, ХОЋЕМО ЈАК РЕГИОН: Вућић за ТВ Фаце о сарадњи са комшијама, вакцинама и борби против короне

Фото: Принтскрин/Фејс тв

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је у интервјуу БиХ Фејс тв, да је неопходна сарадња у региону, јер је то пут да земље напредују и развијају се и спрече да сви млади оду у иностранство, јер то значи пропаст свих наших земаља.

У разговору са новинаром Сенадом Хаџифејзовићем, који је најављиван ових дана провокативним трејлером на јутјубу, Вучић је пре свега истакао да како његови позиви на сарадњу, економско и инфраструктурно повезивање и указивање да смо у региону јачи када говоримо једним гласом, нису никакво стварање “српског света”, како то, према Хаџифејзовићу говоре поједини лидери из региона.

На утисак водитеља да је донација вакцина Србије БиХ, што је и био повод Вучићевог одласка у Сарајево, пораз власти у БиХ, Вучић је рекао да он мисли другачије, јер људи у БиХ, како је чуо од једог члана Председништва, имају проблем и због много нивоа одлучивања.

- Не мислим да је то пораз било кога овде, него свих нас, јер се нисмо удружили да зајединчки делујемо- рекао је Вучић.

Вакцина је важна како би се сачували животи људи, али важније је шта ћемо у будућности да урадимо.

- Можемо или да иступамо са једним гласом или са два гласа, а не са 16 које нико неће да слуша, на основу којих увек могу да нас посвађају и да гледамо само како да опањкамо једни друге. Тако ништа нећемо да урадимо- поручио је он.

На констатацију Хаџифејзовића да се када се као највећи проблем функционишања БиХ Дејтон, Вучић је одговорио констатацијом да када се нешто мења треба проверити да се то не оде на горе и подсетио да то мора бити договор три народа.

Потом вратио на тему односа комшија и запитао:

- Коме не одговара да направимо фитосанитарне и ветеринарске инспекције, да нам камиони не чекају по три, четири дана, да људи пролазе без проблема, да од Тузле до Београда дођете за сат и 40 минута?

На Хаџифејзовићеву примедбу мисли ли на “Мали Шенген”, Вучић каже да то свако може да то зове како жели, на шта је Хаџифејзовић узвратио да га неки називају “српски свет” .

- Српски свет? А што није Бошњачки свет?- упитао је Вучић, а уследио је одговор: - Зато што ће у српском свету бити више Срба него Бошњака.

- Ко то сматра, показује колико је кратковид. Никад нисам изгворио синтагму ''српски свет''. За мене је важно да развијамо економију- рекао је Вучић и упитао:

- Јесу ли Бошњаци у Новом Пазару исти као и они у Сарајеву? Јесу. Мислите да њима не одговара да дођу до Сарајева?

На констатацију водитеља да су њега (Вучића) оптуживали да оба крака аутопута Сарајево - Београд, иду преко Тузле и Бијељине, односно преко Пожеге и Вишеграда, што се види као спајање територијално Србије и РС, Вучић је упитао: “А, куда бисте да иде?” и додао да се Србија не меша куда ће кроз БиХ проћи аутопут, и да што се Србије тиче, може да иде и преко Горажда.

Вучић је истакао да Београд предлаже да са БиХ ради заједно.

- Шта год хоћете - можемо- рекао је Вучић и додао да Србија може да прихвати и концесију у БиХ, јер има новца, али и приметио да ако у Србији плата буде 150 евра већа него у РС и БиХ, доћи ће до тога да ће сви из те државе прелазити у Србију.

На оптужбе да прави „српски свет", казао да је можда на то мислио пре 30 година, као "балавац".

- Можда нисам тада разумео шта се све збива. Али за мене је нови свет да дођете и видите брзу пругу од Београда до Новог Сада. То је за мене нови свет, нова Србија. За то морате да радите, да се повезујемо- поручио је он.

Рекао је да се наслушао како је наводно снајпером убијао људе у Сарајеву.

- Снајпер никада нисам држао у рукама. Глупости и лажи не могу да слушам. Нисам пуцао, али сам био на Палама, радио свој посао - нагласио је он.

Рекао је да је слушао све те глупости и да на то неће да одговара, јер злонамерним људима никада не можете ништа да докажете.

Указао је да људи све то знају, јер би у супротном све то показали одавно.

- Окрените се будућности, размишљајте о послу. То је потребно БиХ и нама. Само се магарац не мења- нагласио је он, а на додатно питање да ли се стварно променио, казао да је политичку странку променио и све рекао народу, а да они који сумњају имају право на то.

- Не мењате земљу, род, име i презиме i за кога навијате. Ако не читате књиге, не образујете се, не мењате себе онда сте магарац- подвукао је он.

На наводе да је агресор Вучић је подсетио да су и у прошлом рату куће Вучића спаљене, иако Вучићи нису никоме ништа нажао учинили и додао да разуме све прогнане и породице жртава, и да зато сматра да је време да гледмао у будућност.

Вучић је нагласио да је све ствар поверења и договора, те указао да Србија не помиње отцепљење РС и њено припајање Србији.

На констатацију да дозвољава да о томе говори Милорад Додик пред њим, Вучић је подсетио да је Сулејман Угљанин пред Шефиком Џаферовићем у Новом Пазару говорио о угњетавању Бошњака у Србији и тражио припајање БиХ, а да то нико није замерио Џаферовићу.

Истакао је да је потребно веће поштовање међу народима у БиХ, а тако и веће поштовање Бошњака према РС.

- Нико не прича о цепању, прављењу нових држава. Причамо само да радимо заједно. Ја гарантујем да ће Србија да поштује међународно право, Дејтонски споразум. Предвиђам да ћемо да вам нудимо сарадњу. Волим РС и то не кријем, а волим и БиХ- подвукао је он.

Упитан за однос са Додиком, казао је да је добар с њим као и са свима другима, и да не морају да мисле исто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Miloš

06.03.2021. 07:54

Moramo sarađivati, moramo mlade učiti da poštuju jedni druge i da cene rad i različitosti, a posebno da stvore jasnu želju i sliku toga da treba da ostanu u svojim zemljama i da tu rade i napreduju. Zbog svega toga nam je važno da saradnja svih u Regionu jača i ide napred.